Статтею 51 Конституції України визначено, що діти, які досягли повноліття, зобов’язані попіклуватися про своїх непрацездатних батьків. Зазвичай ця допомога відбувається добровільно, але не завжди так буває, що дитина виростає порядною, доброю та чесною. Про турботу щодо батьків сьогодні пише Міністерство юстиції України на офіційній сторінці у facebook.

У Сімейному кодексі України, відповідно статті 202, син або дочка, які досягли повноліття повинні піклуватися про своїх непрацездатних батьків і якщо їм потрібна матеріальна допомога.

  • Батьки непрацездатні (особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку зі втратою годувальника відповідно до закону).
  • Батьки потребують матеріальної допомоги (особи, що не мають можливості забезпечити своє гідне існування y зв’язку з відсутністю пенсії чи її низького розміру).

Допис, facebook.com/minjust.official
Допис, facebook.com/minjust.official

Якщо повнолітні діти не допомагають своїм батькам добровільно, то батько чи мати можуть звернутися до суду задля стягнення аліментів у судовому порядку. Відповідну заяву можна подати до місцевого суду за місцем перебування позивача або відповідача. Позов може бути до одного з дітей, кількох, або всіх дітей разом. До заяви слід додати докази, які можуть обґрунтувати стягнення аліментів.

Зазначається, що крім аліментів діти зобов’язані допомагати своїм батькам, якщо ті мають інвалідність, тяжко хворі, немічні. Якщо сином або дочкою така допомога не надається, то з цим питанням також можна звернутися до суду, який на підставі медичного висновку визначить наявність обставин в кожному конкретному випадку.

Допис, facebook.com/minjust.official
Допис, facebook.com/minjust.official

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У випадках коли суд встановив, що мати або батько ухилялися від батьківських обов’язків, або вони позбавлені батьківських прав - син або дочка звільняються від обов’язків.

Знай.ua нагадує: Аліменти не витрачають на дитину? У Мін'юсті розповіли, як призупинити виплати

Як раніше повідомляв Знай.ua: Українка заплатила 170 тисяч гривень аліментів: тягнула довгі роки, аж до продажу будинку

Також Знай.ua писав: Чоловік і дружина – не родичі? Мін’юст роз’яснює, між ким існують сімейні відносини