Після розлучення перед батьками часто стає питання: «А з ким залишиться дитина?» В пошуках відповідей дорослі починають звертатися до адвокатів та шукати вирішення цього питання, адже часто їм потрібна допомога щодо того, як визначити місце проживання та матеріальне утримання дитини. Координаційний центр з надання правової допомоги на офіційній сторінці у facebook спробував допомогти розібратися у цьому питанні.

Отже, доки дитина не досягла віку у 10 років то місце проживання дитини мають визначити батьки. У випадках, якщо батьки не дійшли згоди між собою – спір вирішує суд, або орган опіки. По набуттю 14 років, якщо батьки проживають окремо – то вибір з ким жити лягає на плечі дитини.

Допис, facebook.com/Centre.4.Legal.Aid
Допис, facebook.com/Centre.4.Legal.Aid

Задля вирішення спору до уваги беруться:

  • ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків
    особиста прихильність дитини
    вік дитини
    стан здоров’я дитини
    інші обставини, що мають істотне значення
  • Закон не дозволяє залишити дитину з тим із батьків, який:
    не має самостійного доходу
    зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами
    аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

У випадку, коли суд або органі опіку визнав, що батьки не в змозі забезпечити дитину належними умовами для виховання і розвитку – дитина може бути передана родичам, бабі чи діду, якщо такі залучені до справи.

Слід знати, що поки дитина не досягла повноліття, відповідно статті 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину. Той дорослий, хто проживає окремо за домовленістю може брати участі у утриманні дитини в грошовій і/або натуральній формі. Виплати аліментів присуджуються у судовому порядку і складають частку доходів одного з батьків. Розмір аліментів повинен складати не менш половини прожиткового мінімуму дитини відповідного віку.

Допис, facebook.com/Centre.4.Legal.Aid
Допис, facebook.com/Centre.4.Legal.Aid

Знай.ua нагадує: Аліменти не витрачають на дитину? У Мін'юсті розповіли, як призупинити виплати

Як раніше повідомляв Знай.ua: Чоловік і дружина – не родичі? Мін’юст роз’яснює, між ким існують сімейні відносини

Також Знай.ua писав: В Україні зросли суми аліментів, але за такі гроші дитину все одно не прогодуєш