Раз на чотири роки в Україні проходить повірка лічильників обліку холодної, гарячої води та теплової енергії в домогосподарствах. В іншому випадку власнику квартири можуть прийти величезні суми в платіжках.

Українцям розповіли, хто повинен здійснювати такі повірки, в тому числі демонтаж, передає "Херсон типовий".

Про необхідність перевірки по кожному приладу, як правило, має повідомляться в платіжці. Також інформацію можна побачити в особистому кабінеті абонента на офіційному сайті постачальника послуг. Завдяки своєчасній перевірці, споживач платить за фактично витрачені ресурси, а не теоретичні норми.

Скрін, відео YouTube лічильник
Скрін, відео YouTube лічильник



Лічильники теплової енергії перевіряються тільки в лабораторних умовах, і роблять це ліцензовані фахівці. Водоміри можна перевірити і вдома, без демонтажу - в цьому випадку роботи займають близько 15 хвилин, витрачається при цьому приблизно 30 літрів води (на 1 прилад).

Оплата робіт по повірках


Згідно з чинним законодавством періодична повірка, обслуговування і ремонт в тому числі демонтаж, транспортування і монтаж вимірювальної техніки здійснюється за рахунок підприємств і організацій, що надають послуги з тепло - і водопостачання.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

До того ж, відомості, хто повинен оплачувати таку процедуру, вказані в договорі, який кожен споживач послуг укладає з постачальником. В них, як правило, говориться, що платить той, хто цей лічильник купував.

Тарифи на повірку лічильників


Коли запрацював новий закон про ЖКГ, оплата за повірку лічильників лежить на плечах споживача, раніше вартість входила в тариф на воду.

Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.
Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.
Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.

Зазначимо, що після включення органами, уповноваженими здійснювати встановлення тарифів, до складу цих тарифів витрат на періодичну повірку, обслуговування та ремонт засобів обліку для суб'єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність з централізованого опалення, холодного та гарячого водопостачання (виконавців) та на підставі договорів між споживачем та виконавцями зазначених послуг періодична повірка, обслуговування та ремонт засобів обліку повинна проводитися виконавцем послуг.

Нагадавши, в Україні зросте мінімальна зарплата: Верховна Рада прийняла Держбюджет на 2022 рік у першому читанні

Також Знай повідомляв, українцям підкинули ідею змінити оплату за газ, як в Азербайджані - виключно картками: що не так з системою

Раніше Знай писав, українці отримуватимуть дві платіжки за використання газу: що чекає споживачів у 2022 році