В Україні змінюється система обліку спожитого газу. Тепер традиційні кубометри замінять на енергетичну шкалу – кіловат-години.

Відповідний законопроєкт ухвалила на початку листопада Верховна Рада України, передає "Пенсійний кур'єр".
Для українців це буде останній опалювальний сезон, у якому споживачам блакитного палива доведеться сплачувати за газ за метричними показниками. З 1 травня 2022 року традиційні кубометри у квитанціях замінять кіловат-годинами. Така система дозволить більш справедливо сплачувати за блакитне паливо.

Опалення, скріншот із відео
Опалення, скріншот із відео

Перехід споживачів на енергетичні одиниці - одне з зобов'язань України перед країнами ЄС в рамках асоціації. Такий перехід є більш вигідний в для українців, бо це більш справедливо. Це дозволить обирати чим вигідніше опалювати свою оселю: газом чи електроенергією, адже все буде вимірюватися однаково. До того ж споживачі не будуть переплачувати за неякісний газ. Та нарешті це спростить процес імпортних та експортних операцій.

При переході на таку систему ціна на тепло не повинна змінитися. Однак, є ризик, що облгази під час розрахунку платежів використовуватимуть вищий коефіцієнт теплоти згоряння, який на 20% виший за середній. Зараз він не впливає на ціни, однак при переходу на нову систему це може збільшити суму в платіжках.

Як і хто розраховуватиме

Для того, щоб порахувати газ по новому, не обов'язково змінювати лічильники. Після переходу на нову систему платіж вираховуватимуть за спеціальною формулою: об'єм спожитого газу, помножений на коефіцієнт теплоти згоряння протягом місяця + ціна постачальника. Цю функцію виконуватимуть облгази.
Споживачі, у яких лічильники рахують показники в кубометрах, так само передаватимуть дані постачальникам. Потім вони переводитимуть ці дані у кВт/год та обраховуватимуть вартість.
Варто зазначити, що у різні місяці коефіцієнт теплоти може бути різний залежно від того, звідки надходить газ до споживача.