Сьогодні, 10 листопада, у 314-й день року, у світі відзначають декілька міжнародних свят, вітають бухгалтерів та згадують День народження всім відомого італійського композитора Енніо Морріконе.

Від сьогодні до кінця року - 51 день, варто замислитися над подарунками до Нового року. Сонце сьогодні встало о 07:05, опиниться в зеніті о 11:41 і зайде за обрій о 16:18. Загальна тривалість дня – 9 годин 13 хвилин. Зростаючий місяць.

В кого іменини?

Іменини: Арсен, Георгій, Іван, Кузьма, Наум, Микола, Павло, Тимофій, Ганна, Неоніла, Параскева, Афанасій

День народження:

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

1928 - Енніо Морріконе - італійський композитор.

1759 - Фрідріх Шиллер - німецький поет і драматург.

Яке сьогодні свято?

  • Всесвітній день молоді
  • Всесвітній день науки за мир і розвиток
  • Міжнародний день бухгалтерії
  • Всесвітній день кератоконуса
  • Міжнародний день вишивальниць
  • Міжнародний день патології
  • День кіберпсихології

День бухгалтера 2020 скріншот YouTube
День бухгалтера 2020 скріншот YouTube

Яке сьогодні церковне свято?

10 листопада, православні християни згадують святу Параскеву П’ятницю. Вона народилася вона в Азії, у ІІІ столітті нашої ери, і була дочкою заможного і набожного сенатора. Особливо шанував він страсну п’ятницю.

В одну з пятницбь у нього народилася донька, і батько, не довго думаючи, назвав дитину Параскева – тобто «П’ятниця» грецькою.

Дівчина росла у християнській вірі і прийняла мучеництво за неї. Вважається покровителькою всіх жінок та матерів.

Скрін, відео YouTube Параскева Сербська
Скрін, відео YouTube Параскева Сербська

Молитва до Преподобної Параскеви

О свята і преблаженнійша мученице Христова Параскево, окрасо дівоцька, мучеників похвало, премудрих подив, віри християнської охоронниці, ідольския льсти облічітельница, Євангелія Божественного поборницею, заповідей Господніх ревнительниця, сподобилася прийти до пристановища вічного спокою і в Чертозах Жениха твого Христа Бога світло веселиться, подвійним вінцем дівоцтва і мучеництва прикрашена! Молимо тебе, свята мученице: буди про нас (імена) печальницею до Христа Бога, Його ж преблаженним зором повсякчас веселіш; Святими твоїми молитвами будь нам грішним помічниця, заступайся і молися про проклятих і зело недбайливих грешніцех, прискорить на допомогу нам, бо зело немічні єсми; моли Господа, чиста дівчино, моли Милосердного, свята мученице, моли Жениха твого, непорочна Христова невісто, та твоїми молитвами пособствовані, мороку ж гріховного ізбивше, у світлі істинної віри і діянь божественних в світло вічний дні невечерняго, до міста радости пріснаго, ти нині світло славою і радістю безкінечності, і оспівуючи з усіма небесними силами єдине Божество, Отця і Сина і Святого духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Церква Святої Параскеви, Буськ
Церква Святої Параскеви, Буськ

Прикмети та заборони на Параскеви

Образ пресвятої Параскеви прикрашали свіжими травами, які потім вважалися цілющими. Їх використовували для лікування хвороб та купання немовлят.

Цього дня не перуть білизну, бо вважають, що П’ятниця ганятиметься на тому світі за такою прачкою.

Забороняли мити підлогу - на тому світі вічність проведете в помиях.

Не можна жартувати над іншими, бо на тому світі буде не до жартів.

Не можна прясти, бо батьки після смерті посліпнуть.

Не можна купати дітей, бо то до хвороби.

Раніше саме Параскева П’ятниця вважалася першим зимовим днем.