Парламент вніс розгляд цього питання на майбутній пленарний тиждень

Тільки-но міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив про першу масштабну хвилю "полювання" на фальшиві COVID-документи, в результаті чого було відкрито понад 730 кримінальних проваджень, як з'явилася ще "гарячіша" новина. Уряд розробив окрему кримінальну статтю № 321 (3) із чіткими "карантинними" нормами та жорсткими покараннями за їх порушення. У разі схвалення поданого до Парламенту законопроекту № 6084, вже у найближчому майбутньому за підробний COVID-сертифікат порушників каратимуть не лише штрафом від 17 до 170 тис грн, а й ув'язненням до 3 років.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Під прицілом 3 категорії "махінаторів": за покупку – до 34 тисяч штрафу

"Санкційний" проект Закону "Про внесення змін до ККУ щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень" був поданий до Парламенту 23 вересня.

Втім, вже днями дана ініціатива Кабміну дійде до вирішального "фінішу" – до розгляду законопроекту в сесійній залі Верховної Ради залишаються лічені дні. Про це повідомила член Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

Олександра Устінова - фото з Фейсбук
Олександра Устінова - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

"Наступного тижня в Парламенті хочуть ухвалити законопроект № 6084, яким вводиться кримінальна відповідальність за підробку сертифікатів вакцинації. Фактично, даним законопроектом вводиться нова стаття у Кримінальному кодексі України – спеціально для цього", - зазначила нардеп на своїй сторінці у Фейсбук.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Ініціатором цього резонансного проекту Закону став особисто сам прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він передбачає жорсткі покарання одразу для 3 категорій населення. Це – покупці, лікарі і особи, що займаються збутом "ковідних" підробок.

"В 20 разів піднімають штрафи для тих, хто користується "липовими" сертифікатами. Було 850 грн – тепер буде штраф у розмірі від 17 до 34 тис грн, або обмеження волі до 2 років. Наголошу, що НЕ позбавлення, а обмеження – тобто поселення в спецустанови", - пояснює член правового Комітету Олександра Устінова.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Фото: Wall street Journal
Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Фото: Wall street Journal
Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Фото: Wall street Journal

Медикам і продавцям "липи" – тюрма і штраф до 170 тисяч

Медпрацівників же каратимуть за видачу фальшивих довідок та внесення завідомо неправдивих відомостей до медичної документації підтвердження про проведення щеплення.

"За це лікарю загрожує штраф у розмірі від 34 до 68 тис грн або позбавлення волі до 2 років – тобто, тюрма. А після цього – позбавлення права займатися медичною практикою на 1-3 роки. Раніше штраф лікарю складав від 3,4 до 17 тис грн – залежно від кваліфікації", - відзначає народний депутат України Олександра Устінова.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Та все ж найсуворіше покарання в законопроекті передбачено для "горе-винахідників" і продавців підробок.

"За виготовлення з метою збуту фальшивих сертифікатів вакцинації шахраям світить найбільший штраф – від 85 до 170 тис грн або тюрма до 3 років. Раніше ж був штраф 3400 або арешт на строк у 3-6 місяців, або обмеження волі – а не в'язниця до 3 років, як зараз", - наголошує нардеп.

19 жовтня даний проект Закону вже був включений до порядку денного майбутнього пленарного тижня.

"У найближчий понеділок законопроект має розглянути наш правоохоронний Комітет – на своєму позачерговому засіданні. А після цього – відразу до сесійної зали", - підкреслила член Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

Перевірка ковід-сертифікатів на вокзалах, Ф ОТГ "Україна зараз"
Перевірка ковід-сертифікатів на вокзалах, Ф ОТГ "Україна зараз"

Варто додати, що у разі його затвердження № 6084 в цілому, ставати учасником цього нелегального "ковід-бізнесу" буде вкрай небезпечно.

Як йдеться в положеннях документу, даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про нові покарання за підтримку "рускава міра": заборона концертів на 10 років для Scooter, Ноггано, Dr. Alban – хто ще у списку.