Для багатьох українських пенсіонерів з'явилися важливі новини. Справа в тому, що незабаром багатьом одержувачам таких виплат повинні провести процедуру перерахунку. Кабмін прийняв відповідну постанову. Однак "підвищення" торкнеться далеко не всіх.

На порталі "Minfin"пенсійні експерти розповіли про те, кому чекати надбавок до пенсій і як вони будуть залежати від трудового стажу.

фото: facebook Пенсійний кур’єр
фото: facebook Пенсійний кур’єр

Згідно з постановою Кабміну № 963 "про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році і надалі", з 1 жовтня 2022 року пенсіонерам у віці 70-75 років виплачуватимуть 300 грн надбавки до пенсії. Цю надбавку не виплачуватимуть тим, чиї пенсії на той момент перевищуватимуть 10 340,35 грн, тобто рівень середньої зарплати в Україні за 2020 рік.

Після початку виплати цієї надбавки у пенсіонерів старше 70 років загальний розмір пенсії з 1 жовтня 2022 року повинен буде становити не менше 3 тис.грн за умови наявності 30 років стажу у жінок і 35 років стажу у чоловіків.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Якщо стаж менше, то доплата до пенсії встановлюється в розмірі, пропорційному наявному стажу, виходячи із зазначеного вище розміру в 3 тисячі гривень. Тобто, якщо у жінки старше 70 років є 29 років стажу, її пенсія повинна становити не менше 2 900 грн, якщо стаж 28 років, то пенсія повинна бути не менше 2 800 грн і т. д.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

При цьому загальний розмір пенсії у пенсіонерів, яким від 70 до 80 років, стаж роботи яких — 20 років у жінок і 25 років у чоловіків, з 1 жовтня 2022 року не повинен бути нижче 2 500 грн. А у пенсіонерів з таким же стажем, яким виповнилося 80 років, пенсія не може бути менше 2 600 грн.

Які доплати передбачені для пенсіонерів молодше 70 років

Згідно з постановою Кабміну, з 1 грудня 2022 року у пенсіонерів молодше 70 років зі стажем роботи 35 років для чоловіків і 30 років для жінок загальний розмір пенсії не може бути нижче 2 500 грн. Якщо стаж у таких пенсіонерів менше, то доплата до пенсії встановлюється в розмірі, пропорційному наявному стажу, виходячи із зазначеного вище розміру (2 500 гривень).

Доплата жінкам: кому і скільки

Постанова Кабміну також передбачає 9% надбавки до пенсій жінок, які народилися з 1 січня по 31 грудня 1962 року, за умови, що їм до цього не призначалася будь-яка пенсія. 9% розраховується від основного розміру пенсії, розрахованого, у свою чергу, на підставі ст.27 Закону України Про загальнообов'язкове пенсійне страхування.

Йдеться про жінок, яким виповнюється 60 років у 2022 році. Це пов'язано з поступовим підвищенням пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, яке почалося ще в 2011 році.

Перехідний період передбачав, що жінкам, які народилися в період по 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлювалося підвищення в розмірі 2,5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку (за умови, що до цього їм не призначалася будь-яка пенсія). Цього року перехідний період якраз закінчується.

Пенсіонерки, скріншот: YouTube
Пенсіонерки, скріншот: YouTube

Жінкам, які виходять на пенсію в цьому році (в період з 1 квітня по 31 Грудня), до пенсії додатково встановлюється компенсація в розмірі 25% основного розміру пенсії за те, що вони вийшли на пенсію на п'ять років пізніше, ніж було передбачено раніше чинним законодавством.

Раніше повідомляли, шлюб розірвано, свідоцтво не збереглося: як підтвердити право на пенсію при відсутності документів.

Як повідомляв Знай.uа, трудову книжку можна забрати до звільнення? Адвокат Дудник пояснив, як змінилися права українців.

Знай.uа писав, ПриватБанк відбирає карти інших банків і вражає поясненням: "Висловили співчуття".