Міністерство освіти України ініціювало реформу харчування

Реформа системи харчування українських школярів почалася в 2020 році за ініціативою Міністерство освіти України. Зараз 2021 рік і багатьох працівників шкільних установ турбує хід реформи.

Існуючі до сьогоднішнього дня проблеми в шкільних їдальнях нікуди не поділися: столовим потрібно переобладнання, нові норми бюджетів тощо, повідомляє nus.org.ua. Адміністрації шкіл стурбовані тим, що в наступному році фінансування харчування в школах ляже на їхні плечі.

Від 24.03.2021 №305 Кабмін постановив: актуальні норми шкільного харчування почали діяти з 1 вересня 2021 року.

Фото: primamedia.ru

Нове меню, розраховане на 2021-2021 рік, за заявою його творців, істотно не зазнає змін в ціні у порівнянні з попереднім. Вартість шкільного обіду повинна становити близько 25 гривень. Однак експерти та представники влади на місцях вважають, що харчування буде коштувати дорожче. До 50 гривень - така вартість прогнозується виходячи з того, що шкільне меню передбачає багато нових продуктів: більше овочів, фруктів і зелень.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Олег Фасоля, колишній директор департаменту науки і освіти Хмельницької області, а сьогодні експерт Шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні", вважає, що зміни в організації харчування шкільних установ - необхідні. Про це він заявив виданню nus.org.ua .

"Від якості харчування залежить здоров'я дитини. Кроки, які робить держава, щоб поліпшити шкільне харчування, - це однозначно добре". - прокоментував він.

З огляду на ситуацію, що склалася на місцях, говорити про кардинальне перетворення меню в шкільних їдальнях не доводиться. Бюджети територіальних громад не здатні покрити потреби сегмента в зв'язку з подорожчанням енергоносіїв, початком опалювального сезону і інше. Всі ми розуміємо, що збільшення цін на будь-які енергоносії: - газ, електрику - відбивається на вартості послуг і зарплатах людей, задіяних в галузі, навіть в їдальнях освітнього комплексу.

"З доплатами виходить приблизно 6 тис. грн. На таку заробітну плату кухарі не погоджуються. В міських школах є багато вакансій кухарів", - ділиться фактами Олег Фасоля.

Експерт попереджає, що посада помічників кухарів взагалі може зникнути, і це ще збільшить навантаження на шеф-кухаря.

В період важкої кризи в країні, коли з одного боку гостра нестача кадрів на низькооплачувані роботи, а з іншого боку COVID, який викинув на ринок величезну кількість людей зі своїх робочих місць, актуальним залишається питання конкурентної зарплати в області шкільного харчування в порівнянні з іншими пропозиціями на ринку праці.

Втілити в життя реформу шкільного харчування виявилося не так просто, як це собі уявляло Міністерство освіти.

Нагадаємо, Олена Зеленська похвалилася новим меню у школах, але нарвалася на критику: "Самі їжте без солі та цукру"

Як раніше повідомляв Знай.ua, що батькам українських школярів додалося нових приводів для занепокоєння: стафілокок "в тарілках"

Також Знай.ua писав про млинці у файлі для паперів і дешеві макарони: дітей у школі нагодували канцерогенами і залякали батьків