Готується відповідний законопроект

Не встигли вщухнути обговорення резонансної петиції продюсера Ігоря Кондратюка № 22/123500 про повну заборону концертної діяльності артистів з Росії на території України, як "дров" підкинули і нардепи. Петиція вже набрала більше 26 тисяч підписів і невдовзі має потрапити "на стіл" до президента Володимира Зеленського. Втім, днями в Парламенті з'явиться ще більш жорсткий "санкційний" законопроект – він передбачає 10-річне вето на в'їзд навіть артистам світового рівня. А все через прихильність до "рускава міра". Деталі з'ясовували Знай.ua.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Соліст Limp Bizkit і Макс Корж: хто ще?

Ініціатором даного законопроекту стала секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Я поділяю позицію Ігоря Кондратюка щодо небезпеки, яку становлять рупори "рускава міра" для національної безпеки України. І постійно наголошую на культурному фронті, який є надзвичайно ефективним. Однак, заборона в'їзду не має стосуватись виключно росіян за ознакою громадянства, а усіх музикантів, які порушують порядок перетину кордону і поширюють російську пропаганду", - зазначає заступник Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук
Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

Серед прикладів, які наводить нардеп – не лише відомі виконавці з різних країн, а й стендапери.

Це – популярний серед підлітків співак Макс Корж та комік Мірзалізаде Ідрака з Білорусі, а також американський вокаліст рок-гурту Limp Bizkit Фред Дерст.

Макс Корж - фото TUT.by
Макс Корж - фото TUT.by

"Чи тільки російські гастролери можуть порушувати порядок в’їзду та виїзду з Криму і ОРДЛО, загрожувати національній безпеці і громадським інтересам? Згадаймо антиукраїнські позиції громадян інших країн: Фреда Дьорста (США), Макса Коржа (Білорусь), Мірзалізаде Ідрака (Білорусь). Такі особи також не повинні вести концертну діяльність в Україні", - наголошує Соломія Бобровська.

Фред Дерст - фото guide-official.com
Фред Дерст - фото guide-official.com

"Вето" на 10 років: що підпадає під заборону?

Як виявилося, це – вже далеко не перший практичний досвід 32-річної ініціаторки "санкційного" законопроекту у боротьбі з такими "артистами-порушниками".

Гуф, фото: outstyle.org
Гуф, фото: outstyle.org

"Тривалий час я писала звернення до СБУ та прикордонної служби щодо заборони в’їзду для купи артистів, які порушували наше законодавство. Серед цих виконавців, наприклад, Гуф спробував перетнути кордон – і йому, дійсно, було заборонено в’їзд до України строком на 3 роки. А от, скажімо, Баста і Варнава свої 3 роки "відбули" і тепер знов в'їзні до України – хоча їхні позиції, найбільш імовірно, не зазнали особливих змін", - підкреслює нардеп Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук
Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

У новому документі звичний строк обмежень у 3 роки пропонується збільшити втричі – до 10 років. Але і це – не граничний максимум.

Акція протесту - фото objectiv.tv
Акція протесту - фото objectiv.tv

"Заборона має бути пропорційною. Тому я підготувала законопроект, що збільшить строк з 3 до 10 років, а за умови повторного порушення законодавства – на 15 років. На цей строк накладається заборона в'їзду артиста, що становить загрозу національній безпеці, громадським інтересам або того, хто порушив порядок перетину адміністративної лінії з тимчасово окупованими територіями", - відзначає секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Донбас, фото: прес-служба ООС
Донбас, фото: прес-служба ООС

Коли саме ця законодавча ініціатива потрапить на розгляд Парламенту, про потенційний список артистів та хто, власне, обиратиме цих персон "нон ґрата", читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що скандальна дисертація Киви підвела "під монастир" науковців: покарання нардепа і строк у 3 роки.