Наразі триває ретельна перевірка

Скандально відому кандидатську дисертацію нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви, захист якої у квітні призвів до вибухового резонансу серед науковців, у МОН днями відправили на поглиблене вивчення. Відбулося це після 3 місяців вивчення Експертної ради з проведення експертизи дисертаційних робіт – а це означає, що до дисертації нардепа дійсно є багато запитань і надання наукового ступеня може взагалі йому не світити. Скільки вона триватиме та які покарання чекають на Іллю Киву і науковців, що схвалили його роботу, у разі підтвердження проколів з'ясовували Знай.ua.

Ілля Кива - фото УНІАН
Ілля Кива - фото УНІАН

На все – 2 місяці: куди поїде науковий "шедевр"?

Дослідженням роботи Іллі Киви займатимуться одразу в кількох наукових закладах України.

"Зараз уся наукова спільнота, разом з освітянами і проактивними громадянами чекають на результати цього поглибленого вивчення. Чекати доведеться 2 місяці – саме стільки часу передбачено на розгляд в експертній раді дисертацій та атестаційних справ здобувачів наукових ступенів кандидата наук", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Голова Експертної ради – доктор політичних наук, член наглядової ради Національної академії державного управління при Президентові України Костянтин Ващенко.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Костянтин Ващенко - фото ГЛАВКОМ
Костянтин Ващенко - фото ГЛАВКОМ

Решта членів – професори і доктори наук з вишів різних областей країни: Дніпро, Львів, Київ, Житомир, Одеса, Запоріжжя, Харків.

"До Експертної ради з питань проведення експертизи дисертаційних робіт МОН України з державного управління входять 16 осіб. А от до яких саме наукових закладів направлено на поглиблене вивчення дисертацію Киви – наразі невідомо. Але те, що це відбулося вже дає надію на те, що справедливість все ж переможе – бо це дійсно сором, коли українські вчені на знак протесту спалюють власні дипломи кандидатів наук", - відзначає Наталія Піпа.

Саме так вчинив викладач Українського Католицького Університету Олександр Явчанка – він публічно спалив свій диплом кандидата медичних наук на знак протесту, заявивши: "Мені надалі соромно називатися кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано".

Школярі, Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)
Школярі, Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

Список "санкцій" та підтримка нардепів

Як відомо, в озвученому нардепами переліку "ляпів" в дисертації Іллі Киви щонайменше 5 суттєвих пунктів. У разі офіційного доведення цих або інших проколів, його захист буде анульовано, що автоматично позбавить його можливості отримати бажаний науковий ступінь.

Втім, "санкції" торкнуться не лише скандально відомого нардепа, а і членів вченої ради, що схвалили цю роботу. А саме - у разі встановлення факту, що їх висновок проведено неякісно та (або) недостатньо аргументований.

"У п. 12 Положення про експертну раду з питань проведення експертизи дисертаційних робіт передбачено відповідальність. Тут не йдеться про штрафи, проте, можуть бути певні санкції у вигляді позбавлення наукового ступеня або припинення повноважень членів спеціалізованої вченої ради, які схвалили роботу Киви. Та, можливо, заборона їм впродовж наступних 3 років брати участь у роботі таких вчених рад", - ділиться з нами секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій.

Нардеп Ілля Ківа - фото Знай.ua
Нардеп Ілля Ківа - фото Знай.ua

Проти надання наукового ступеня скандально відомому колезі по залі виступає і більшість парламентарів.

"Наскільки я знаю по кулуарних розмовах, немає політичної волі дати йому ступеня. Моя особиста думка: якщо Ілля Кива стане науковцем – це буде величезним розчаруванням для усієї наукової спільноти і загалом науку України буде дискредитовано", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що за напад на нардепа Тищенку загрожує 7 років тюрми: Разумков повідомив про останні події.