Від ректорів – до МОН і СБУ

Обговорення гучного звільнення викладачів відомих українських вишів за проросійські і українофобні висловлювання й досі не вщухають. Навпаки, тема покарання прихильників "рускава міра" серед науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів набуває ще більших масштабів. Сьогодні в Парламенті повідомили про створення покрокового механізму з виявлення подібних випадків у всеукраїнському масштабі. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Війна Росії – "братська", а на стіні – стрічка ДНР

Але, як повідомляють в профільному Комітеті Парламенту, ця трійця любителів "рускава міра" – лише точкові випадки, які вдалося виявити і довести до "фінішу".

"На жаль, на 8-му році війни ми маємо викладачів, які фактично є представниками "рускава міра", мають несприйняття всього українського. Вони порушують, перш за все, Закон про державну мову і Закон про використання комуністичної символіки. Такі викладачі мають бути звільнені", - зазначає секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)
Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Яскравими прикладами є висловлювання та проросійські пости в соцмережах нещодавно звільнених викладачів.

Наприклад, доктор культурології Євгенія Більченко (НПУ ім. Драгоманова) стверджувала, що "Війну Росії проти України братньою", а "Мовний закон – лімфовузлом на тілі онкохворої американської колонії".

Євгенія Більченко, фото: Facebook
Євгенія Більченко, фото: Facebook

А сторінка у Фейсбуці кандидата політичних наук Сергія Шубіна (Миколаївський інститут НУ "Одеська юридична академія"), який називав українську мову "блювотою", заповнена георгіївськими стрічками, зображеннями серпа і молота.

ДНР, Pravda
ДНР, Pravda

Масштабна перевірка на "патріотизм": МОН і СБУ

Наразі має розпочатися процес створення покрокового механізму дій за участі МОН України.

"Перш за все, це відповідальність ректора і Вченої ради університетів. Якщо вони цього не виконують, тоді має реагувати Державна служба якості освіти (ДСЯО) і Міністерство освіти і науки. Завдання ДСЯО – здійснювати перевірку щодо дотримання викладачами Конституції, Законів України, принципів і засад освітньої діяльності", - повідомила секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)
Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)

А прямий обов'язок МОН – втрутитися, якщо керівник закладу не справляється зі своїми обов'язками.

У випадках, коли це є чітка, цілеспрямована діяльність – такими викладачами має займатися СБУ.

СБУ - фото Служба безпеки України
СБУ - фото Служба безпеки України

А невдовзі має бути розроблений і механізм прийняття скарг від студентів, педагогів та батьків.

Українці – за: "зашкалює" у вишах Одеси і НПУ Драгоманова

Вже другий тиждень поспіль цю тему жваво обговорюють і самі українці. Абсолютна більшість активно підтримує покарання "проросійських" педагогів.

"Мої колишні учні, які вступають у навчальні заклади Одеси, змушені вчити російську. Одні викладачі відразу читають лекції на російській. Інші запитують студентів, на якій їм краще. Російськомовних більше, тому діти, які склали ЗНО з української мови на високі бали, в Україні навчаються мовою держави-агресора!!! Таких викладачів аж занадто багато. Добре, що хоч деякі з них позбулися посад", - пише педагог Галина Пилипенко.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Пишуть користувачі соцмереж і про працюючих сьогодні "рускомірних" викладачів у столичному НПУ ім. Драгоманова.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

День незалежності, фото: Facebook Вадим Карп'як
День незалежності, фото: Facebook Вадим Карп'як

А дехто пропонує впровадити і більш жорстке покарання – не лише звільняти, а й висилати з України.

"Таких горе-викладачів потрібно не тільки звільняти, а висилати з України.*простигосподи*", - відзначає користувач Ярослав Гаврилів.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Україні запрацює нова система оформлення документів: на кону – сотні гривень і години в чергах