У цьому опалювальному сезоні власникам приватних будинків з електропостачанням доведеться дуже і дуже нелегко. Відомо, що тариф на електрику виріс в двічі. Однак якщо в січні-березні через зростання цін серед опалювального сезону, домогосподарствам уряд передбачав хоч якісь компенсації, то зараз жителі заміських будинків повинні платити повністю. Тепер тариф - 1,68 за кіловат годину.

Українці, які масово відмовлялися від газу, встановлювали електрокотли, бо було дешевше і вигідніше, і не передбачили альтернатив опалення, шукають способи як тепер економити.

Про це стало відомо завдяки новому сюжету одного з українських телеканалів.

Опалювальний сезон 2021-2022, скріншот: YouTube
Опалювальний сезон 2021-2022, скріншот: YouTube

За словами першого заступника міністра енергетики Юрія Власенка, відшкодувань цього разу не передбачено, тому що про зміну цін на електричну енергію українцям повідомили завчасно, щоб вони могли підготуватися до опалювального сезону.

Популярні новини зараз
Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Поки ж в Міненерго громадянам, які не встигли утеплитися, пропонують оформити субсидію. Для цих цілей уряд планує знайти додаткові 12 млрд грн. У Мінсоцполітики поки орієнтуються на ту ж кількість субсидіантів, що було в минулому році, – близько 3 млн домогосподарств.

Опалювальний сезон 2021-2022, скріншот: YouTube
Опалювальний сезон 2021-2022, скріншот: YouTube

"Зараз їх кількість становить близько 2,5 млн, але цифра щодня змінюється. Потенційно ще півмільйона домогосподарств може зайти в програму на цей опалювальний період", - розповів заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Однак субсидію отримають не всі власники будинків з електроопаленням, а лише ті, хто заробляє найменше і підпадає під всі вимоги. Крім того, держава пропонує допомогти зробити будинок більш енергоефективним завдяки програмі Теплі кредити, яка діє до кінця року.

Отримати кредит можна на утеплення будинку, розумні лічильники, енергозберігаючі вікна та двері, твердопаливні котли. Для власників приватних будинків держава відшкодовує до 35% вартості придбаного, але не більше 14 тис. грн.

Опалювальний сезон 2021-2022, скріншот: YouTube
Опалювальний сезон 2021-2022, скріншот: YouTube

"Теплу позику" можна отримати в двох державних банках – Ощадбанку та Укргазбанку. Але варто поквапитися, тому що фінансування програми на цей рік добігає кінця. Продовжити її можуть і на 2022 рік.

Раніше повідомляли, лютий у жовтні: в Україні кілька днів триматимуться морози, тумани та шквальний вітер.

Як повідомляв Знай.uа, нові тарифи, підвищення пенсій та е-лікарняний: до чого готуватися українцям на початку жовтня.

Знай.uа писав, уряд готує населення до зими без газу та опалення, українці повинні взяти на озброєння.