Що робити, якщо живу людину визнали померлою?

Міністерство юстиції України у своєму Facebook підняло дуже важливу тему-як можна прибрати статус померлої з людини, яка насправді жива. Представники Мін'юсту розповіли, що нещодавно з таким проханням звернулася жінка, яка попросила визнати живим свого сина, який поїхав на заробітки, з ним загубилися контакти, його визнали спочатку зниклим безвісти, а потім і загиблим.

Пост Мін'юсту, скрін facebook Міністерство Юстиції України
Пост Мін'юсту, скрін facebook Міністерство Юстиції України

Мін'юст повідомляє, що до Рівненського центру з надання правової допомоги звернулася Олена. Її сина визнали мертвим, але насправді він живий.

Її син багато років тому поїхав на заробітки за кордон, з сім'єю не контактує. Його дружина через суд домоглася визнання його безвісти зниклим, а потім і померлим. У 2008 році чоловіка визнали мертвим.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Кілька років тому Іван, так звуть сина Олени, вийшов на зв'язок з матір'ю. Він не знав, що його визнали померлим. Іван втратив всі документи, і потрапив в Центр тимчасового утримання іноземних громадян на території Російської Федерації в місті Красноярськ.

Щоб повернутися на батьківщину, Івану спочатку довелося доводити, що він живий.

Коли постало питання про видворення Івана на територію України, то з'явилася необхідність спочатку довести через суд, що він живий.

Зібравши всі документи і вивчивши обставини суд скасував рішення суду про визнання громадянина померлим.

У Мін'юсті розповіли, що зняти статус померлої з людини, яка жива, можна тільки через суд. Стаття 305 Цивільного кодексу говорить про те, що визнати людину живою може тільки суд за місцем проживання, або той орган, який виносив рішення про визнання померлим. Заява людина може подати як особисто, так і через зацікавлену особу – це можуть зробити родичі. Суд повинен прийняти заяву до розгляду і призначити засідання за участю позивача або інших зацікавлених осіб.якщо позивач не може брати участь в судовому засіданні, його представники повинні надати докази того, що він дійсно живий. У такому випадку суд скасує постанову про визнання людини померлою.

Нагадаємо, раніше десятки тисяч штрафу, позбавлення волі і прощай авто: у Мін'юсті оновили список покарань для боржників по аліментах

Також "Знай.иа" українці просять Володимира Зеленського збільшити виплати на дітей: повинні становити 100 $

Як повідомляв портал «Знай.иа", "любов долає навіть тюремні решітки": у Мін'юсті розповіли, чи реально укласти шлюб з позбавленим волі