Як виявилося, практично третина чоловіків працездатного віку в Сполучених Штатах Америки не мають регулярного працевлаштування. Це - ані багато ані мало - 30 млн осіб. Так, засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан задався питанням, скільки таких людей в Україні і за рахунок чого вони живуть.

Про це детально пише фінансист, засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан в мережі Facebook.

Далі слова автора "дослідження"

Якщо припустити, що нас всього залишилося близько 40 млн, і використовувати ту ж пропорцію, що і в США, то вийде близько 3,5 млн. чимало! І, впевнений, що ви легко знайдете таких у своєму оточенні.

Досить легко пояснити негласним віковим цензом, встановленим в нашій країні. Поспостерігайте за людьми, що виходять з офісних центрів — ви не побачите серед них багато чоловіків старше тридцяти п'яти, максимум сорока. Зверніть увагу на тих, хто обслуговує вас в магазинах і ресторанах.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube
Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube

Звідки гроші

Давайте просто озирнемося навколо і спробуємо зрозуміти, як ці люди виживають. Допомога по безробіттю. На відміну від США, в Україні на нього довго не протягнеш. По-перше, платять всього кілька місяців. По-друге, щоб отримувати стерпне за розміром допомогу, потрібно, щоб вас звільнили з офіційної добре оплачуваної роботи. Інакше отримаєте "мінімалку", якої вистачить тільки, щоб спитися.

Людина з інвалідністю, скріншот: Youtube
Людина з інвалідністю, скріншот: Youtube

Рання пенсія та допомоги по інвалідності

Боюся, що в переважній більшості випадків слова "пенсія" і "інвалідність" в Україні звучать як вирок, хіба що у вас є якісь додаткові джерела доходу або забезпечені піклуються про вас люди.

Життя на утриманні

Судячи з деяких моїх знайомих, до речі, в минулому доволі успішних, професійних і добре оплачуваних фахівців - це варіант! Хоча і з деяким збоченням. Адже в переважній більшості випадків цих чоловіків утримують не ті, хто повинен — вдячні, які міцно стоять на ногах діти. Найчастіше це або вірні дружини, від безвиході звалили на себе тягар годувальника сім'ї, або самотні жінки "необальзаковского" віку, переповнені невитраченою любов'ю, або засліплені тваринним інстинктом матері.

Криптовалютний гаманець, telekritika.ua
Криптовалютний гаманець, telekritika.ua

Заощадження, інвестиції та криптовалюти

У цьому сегменті безробітних я б виділив дві категорії. Перша - ті, хто дійсно подбав про майбутнє, приготував сани влітку і тепер, акуратно інвестуючи свій пенсійний капітал, насолоджується зрілим віком. Друга категорія - оповідачі, які запевняють оточуючих, що активно торгуючи цінними паперами, криптою, граючи в покер і роблячи ставки на спорт, можна заробити на життя. Мені здається, що в ці історії можуть повірити тільки ті, хто застряг на нижчому щаблі подібних "заробітків" — в залі з гральними автоматами.

Заробітчани, фото: скріншот з відео
Заробітчани, фото: скріншот з відео

Випадкові заробітки

Велика армія людей, готових попрацювати від випадку до випадку за готівку. Багато з них дуже професійні, сповнені енергії і були б готові до повноцінного офіційного працевлаштування, але на це попиту немає.

Дачник

Один мій друг, в минулому чесний фінансовий директор у великих відомих українських та іноземних компаніях, в приватній бесіді ділився радістю, що у нього на дачі виріс відмінний врожай і він може забезпечити овочами і фруктами всю сім'ю. Ні, він не бере приклад з імператора Діоклетіана, який ростив капусту заради задоволення і душевного спокою. Овочі потрібні йому, щоб виживати і годувати домочадців.

Напевно, є й інші категорії "зайвих людей", які я не помітив і пропустив, та й нехай. Адже мета дискусії - не глибокий аналіз ситуації. Просто хочеться звернути увагу суспільства на ситуацію, що склалася. Але ж, погодьтеся, що це проблема, коли країна, яка страждає від демографічної кризи, запросто виключає з життя мільйони своїх працездатних громадян.

Раніше повідомляли, в Україні зросли зарплати: в які професії варто податися, щоб "розбагатіти".

Як повідомляв Знай.uа, українцям допоможуть оплатити комуналку: кому не доведеться викладати космічні суми.

Знай.uа писав, клієнту "ПриватБанку" впарили золоту картку замість безкоштовної-здерли за "повітря".