Поки що платні автобани далека перспектива для українців, проте, в Міністерстві інфраструктури заявили про готовність побудувати якісну дорогу найближчим часом.

Про це стало відомо завдяки новому сюжету факти ICTV. Там відповіли на питання стосовно платних доріг. Чи будуть українці готові за це платити.

Раніше по мережі поширювалася інформація про те, що кілька готових доріг в Україні хочуть зробити платними, проте, в Міністерстві інфраструктури швидко це спростували, і розповіли про плани побудувати сучасні, приватні автобани.

Автобан / фото: Pixabay
Автобан / фото: Pixabay

Планується їх прокласти поки що на заході країни - від кордону з Польщею та Угорщиною.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Інвесторів поки що тільки шукають, однак, тарифи вже затвердили-75 гривень за 100 кілометрів.

Також, ще шість доріг було передано інвесторам для ремонту, щоб у майбутньому зробити з них платні автобани. Але, при цьому, гроші за це будуть повертати не водії зі своїх кишень, а держава протягом наступних 20 років.

Траса / фото: Укравтодор
Траса / фото: Укравтодор

"Платна дорога може бути тільки в тому випадку, якщо у неї є безкоштовна альтернатива. Ми повинні побудувати абсолютно нову альтернативну дорогу і тільки тоді зробити її платною", - зазначила заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Ганна Юрченко.

Що стосовно платних автострад. Перша буде приблизно 200 кілометрів, від польського кордону Краковець до міста Рівне. А друга з'єднає Львів, Закарпаття та Угорщину. Запропонували це зробити дві компанії-вітчизняна і турецька, і на даний момент підраховується витрата і можливий прибуток.

платні дороги
платні дороги

Тарифи були встановлені вже зараз, і прив'язані вони до курсу євро і габаритів транспортного засобу. Якщо за 100 кілометрів на легковому автомобілі треба заплатити 75 гривень, то фура важче 12 тонн заплатить вже 420.

Платні дороги в світі, фото: скріншот
Платні дороги в світі, фото: скріншот

У Європі вже давно використовують таку практику, і ціни значно вищі. Наприклад, в Іспанії за 100 кілометрів треба заплатити від 330 до 355 гривень.

Нагадаємо, раніше українських школярів хочуть вчити правилам дорожнього руху з початкових класів

Як повідомляє портал Знай Українці знайшли спосіб "покарати" галасливих сусідів за Перфоратори і крики

Також Знай писав, що водіям хочуть посилити покарання за ДТП і дріфт на дорозі