Чи пам'ятаєте ви школу? Безтурботна пора, друзі, гори домашньої роботи, вчителі, улюблені і не дуже... але в той же час згадуються і чергування, і суботники, і як вас залишали після уроків – чи не так? Для своєї дитини ви б точно такого не хотіли? А що, якщо його вже змушують працювати на благо школи без його згоди? Про те, як себе вести в такій ситуації розповів омбудсмен Сергій Горбачов.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав роз'яснення про те, що робити, якщо дітей у школі примушують до праці. Про це він написав на власному сайті.

Урок в школі, фото: скріншот з відео
Урок в школі, фото: скріншот з відео

Омбудсмен пише: діти можуть працювати тільки добровільно, як волонтери. Їхні права та обов'язки визначатимуться законом "Про волонтерську діяльність". Волонтерами можуть бути особи від 14 до 18 років за згодою батьків або опікунів. Діти молодше цього віку не можуть піддаватися праці.

Волонтери не досягли 18 років можуть допомагати в лікарнях, ліквідувати наслідки катастроф природного або техногенного характеру тощо.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У статті 53 Закону України "Про освіту" сказано, що залучення учнів під час навчального процесу до виконання робіт або до участі у заходах, не пов'язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України.

У тому числі, під заборону потрапляють прибирання. У новому санітарному регламенті прописано, що організовувати прибирання території школи дитячою працею заборонено. Діти зобов'язані тільки прибрати після себе сміття на своєму робочому місці.

Учням 5-12 класів дозволяється поливати рослини і проводити вологе прибирання парт і шкільної дошки, але без миючих засобів. Вікна і підлогу дітям мити не можна, а так само користуватися агресивними миючими засобами, так як це може погано позначитися на їх здоров'ї. Якщо дитина все ж постраждала від трудової експлуатації – звертайтеся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Адреса для звернень: hotline@ombudsman.gov.ua

Нагадаємо, раніше, дітей у школі ледь не нагодували кексами з цвіллю

Також "Знай.иа" писав, що українців вразив туалет для школярів без дверей

Як повідомляв портал "Знай.иа", можна обирати заклад І форму навчання: Мінсоцполітики представило оновлену схему освіти