На сторінці в соціальній мережі Instagram дружини глави держави Володимира Зеленського, першої леді Олени Зеленської, з’явився новий допис, присвячений Дню жестових мов у світі та розповсюдженню жестової української мови.

Вона нагадала, що ця ініціатива охопила вже десятки об’єктів культури.

Жестова мова – це спосіб комунікації для людей з порушенням мови та слуху. Для понад 200 тисяч українців та понад 70 мільйонів людей по всьому світу жестова мова є рідною. Близько 40 тисяч українців тільки завдяки їй можуть комунікувати та взаємодіяти із суспільством.

Скрін, Instagram Зеленська
Скрін, Instagram Зеленська

«Безбар’єрність – уже визначений вектор розвитку українського суспільства, а жестова мова – частина нашої культури. Нею супроводжуються звернення Президента України, спортивні та культурні заходи, а також події міжнародного масштабу. Жестова мова входить у наше життя через м'який компонент – фестивалі, презентації книжок, виставки та інші культурні події. Безбар’єрне середовище не може існувати без жестової мови», - нагадала перша леді.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Скрін, Instagram Зеленська
Скрін, Instagram Зеленська

Вона також додала інфографіку, в якій вказані ключові точки розвитку жестової мови в Україні.

«Я точно знаю, що існують ініціативи, які так само працюють на поширення інформації щодо цієї теми, але широко не відомі. Обов'язково приєднуйтеся та розповідайте про себе в коментарях і на своїх сторінках про жестову мову та її впровадження в суспільне життя.

Скрін, Instagram Зеленська
Скрін, Instagram Зеленська

Долучаймося до цього процесу вже зараз. І давайте відмовимося від слів «глухий» або з «вадами слуху» та замінимо їх на «людина з порушеннями слуху» чи «людина з повною або частковою втратою слуху». Людина – насамперед», - додала Зеленська.

«Нажаль, так мало ресурсів для самостійного вивчення жестової мови», - пишуть в коментарях українці.

Нагадаємо, Володимир Зеленський розповів про небувалі успіхи України в Токіо: сотні нагород і медалей.

Як повідомляв "Знай.ua", гімн України пролунав перед "армією" США після прильоту Зеленського: "Певен..."

Знай.ua писав, Володимир Зеленський здійснив свою заповітну мрію: "Чи міг хлопець зі звичайного промислового міста уявити..."