Ріст цін на газ спонукає українців, які живуть у приватному секторі задуматися про альтернативний спосіб тепла, а саме про дров'яні котли.
Про це розповів Андрій Авринюк,економіст-будівельник, передає "volyn-kalvis".
Ціна на природний газ в середньому складає 2950 гривень за 1000 кубічних метрів. Однак, чи дає газ таке ж тепло, як дрова. Українець розповів, що минулої весни хотів просмолити двері льоху. Тому він дрібненько нарубав смоли, всипав у відро і поставив його на газову плитку. Вогонь горів на повну, однак смола розтопилася тільки до сметаноподібного стану.

Газ. Фото: Вгороде.
Газ. Фото: Вгороде.
Газ. Фото: Вгороде.

Тому, маючи половину мішка сухих соснових обрізків з дощок, він зробив з арматури триногу, зачепив на неї відро, поставив декілька цеглин для спрямованого вогню, запалив тріску і за 15 хвилин смола була рідка, як вода.

"Наступного дня прийшов на роботу і взявся за довідники, щоб з'ясувати теплоту згорання різних порід дров і газу. І побачив, що 1000 метрів природного газу прирівнюються до 3,4 кубометра сухих соснових дров або до 2,3 кубометра сухих дубових дров, до 2,7 кубометра сухих березових дров. Якщо ж дрова в десятки разів дешевші, то чом би їх не використовувати замість газу для виробництва пари і тепла? У нас соснові або мягколистяні дрова коштують 45 гривень за кубометр, твердолистяві (з дуба, граба, бересту, буку..) - 80 гривень. Нехай ще стільки коштує доставка, стільки ж необхідно витратити, щоб порубати, скласти дрова. Буде всього 180 гривень", - розповів він.

Своїми розрахунками Андрій Авринюк поділився з керівниками організації де працює. Після цього одразу ж виділили КАМАЗ і за літній період підприємство заготовило значну кількість дров. Тому взимку вони вже перейшли з газу на дрова, бо мали твердопаливний котел.

"Виявилось, що топити дровами в шість разів дешевше. І якщо подорожчають дрова, все одно ними завжди буде у декілька разів вигідніше топити, ніж газом. До того ж дрова - паливо, яке відновлюється. Недаремно ж фіни вирощують енергетичну лозу, а норвежці, які повністю забезпечені газом, у себе спалюють дешеве паливо, а газ продають за кордон"- каже він.

Є ще одна позитивна сторона такого джерела тепла, адже попіл від спалених дров - відмінне добриво для рослин.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще