Фахівці пояснили, як діяти в подібних випадках

Резонансні події за участі патрульних, що сталися біля одного з ринків Подільського району столиці, вразили тисячі киян. Патрульні побили хлопця, який просто почав знімати їх на камеру – на його тілі виявлено чисельні ушкодження, попри те, що він навіть не чинив опору. Під час нападу постраждала і мати чоловіка, а тепер на хлопця ще й відкрито справу. Службова ж перевірка, при цьому, порушень з боку правоохоронців не виявила. Як діяти в подібних ситуаціях та все ж притягнути копів-нахаб до відповідальності, пояснили фахові юристи.

Скріншот - сутички на Виноградарі
Скріншот - сутички на Виноградарі

Порушення ККУ: від 3 до 5 років

Відповідь Департаменту патрульної поліції УПП у м. Києві з цього приводу виявилася відверто вражаючою.

"Відділом моніторингу та аналітичного забезпечення було проведено службову перевірку, в результаті якої встановлено, що працівники під час виконання службових обов'язків УПП у м. Києві ДПП діяли на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією, Законом України "Про Національну поліцію", КУпАП та посадовою інструкцією", - відповіли в Департаменті патрульної поліції УПП у м. Києві.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

А от думки експертів не є настільки "райдужними" – фахівці наголошують на порушенні, як мінімум, одного положення ККУ.

"Стосовно тілесних ушкоджень – оскільки зафіксовано, що це легкі тілесні, то тут може бути склад злочину, передбачений ч. 2 ст. 365 ККУ, тобто перевищення повноважень із застосуванням сили", - зазначає юрист, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Євген Крапивін.

Згідно із положеннями статті, порушник карається:

-обмеженням волі на строк від 3 до 5 років

-або позбавленням волі на строк від 3 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 10 років.

Ушкодження - фото постраждалого
Ушкодження - фото постраждалого

Наступний пункт – ДБР: збираємо докази

Що ж стосується відповідальності патрульних, які стали учасниками подій на Виноградарі, то у таких випадках існує й інший шлях вирішення проблеми.

"Тому логічним було б звертатись не до поліції, а до органу, до післідності якого віднесено розслідування цих кримінальних проваджень – а саме до ДБР. Вони зобов’язані внести це в ЄРДР, бо ознаки складу злочину є (відео + медичний висновок + показання потерпілого) і це має розслідуватись", - наголошує експерт Асоціації УМДПЛ та Реанімаційного Пакету Реформ Євген Крапивін.

Разом із заявою постраждалий має додати і пакет доказів – зокрема, сюди також входять і висновки службового розслідування ДПП.

"Як мінімум, Державне бюро розслідувань має отримати відео з боді-камер патрульних, висновки службового розслідування ДПП і рухатись далі", - підкреслює юрист Євген Крапивін.

Євген Крапивін - фото з Фейсбук
Євген Крапивін - фото з Фейсбук

Попереду суд: на постраждалого "вішають" статтю

Варто додати, що другою частиною наслідків штурханини стало відкриття справи на самого постраждалого за ст. КУаАП № 173 "Дрібне хуліганство".

Як стверджує чоловік, після нападу патрульні наділи на нього наручники і відвезли до райвідділу.

"В райвідділі я питаю: "Зараз що ви будете мені робити? Що будете кліпати, якщо я нічого не робив?" А він мені каже: "Дрібне хуліганство". Тепер має бути суд – ніби я ще в чомусь винен", - підкреслює Андрій Маркін.

Поліція, фото: Патрульна поліція
Поліція, фото: Патрульна поліція

Як повідомили в Департаменті патрульної поліції УПП у м. Києві, наразі протокол, складений на постраждалого, направлено до Подільського районного суду – для розгляду справи по суті.

"Перевіряти, чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення відноситься до компетенції органу, який здійснює орган цієї справи", - відповіли в ДПП Управління патрульної поліції.

Скріншот - експертиза
Скріншот - експертиза

Ця частина офіційного коментаря Департаменту патрульної поліції УПП у м. Києві стала єдиною, з якою погодилися і експерти.

"Стосовно адмінматеріалів, в цій частині я погоджуюсь з відповіддю ДПП,оскільки питання якості матеріалів – це компетенції суду. Тому треба дивитись, що там у рішенні по дрібному хуліганству", - підкреслює експерт Асоціації УМДПЛ та Реанімаційного Пакету Реформ Євген Крапивін.

Суддя Печерського суду, фото: Telegram
Суддя Печерського суду, фото: Telegram

Слід підкреслити, що у разі визнання його провини, Андрій Маркін вимушений буде ще й понести покарання. А саме:

-штраф у розмірі від 51 до 119 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин,

-або виправні роботи від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20 % заробітку,

-або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що за напад на нардепа Тищенку загрожує 7 років тюрми: Разумков повідомив про останні події.