Як відреагували в Управлінні патрульної поліції?

Резонансне побиття чоловіка посеред білого дня, що нещодавно сталося за участі столичних копів, вразило тисячі киян. Патрульні побили хлопця, який просто почав знімати їх на камеру – на його тілі виявлено чисельні ушкодження, попри те, що він навіть не чинив опору. Під час нападу постраждала і мати чоловіка, а тепер на хлопця ще й відкрито справу. З метою з'ясування обставин і правомірності дій патрульних, ми надіслали запит до Управління патрульної поліції у м. Києві. Та відповідь ошелешила не менше за самі події.

Поліція, фото: Патрульна поліція
Поліція, фото: Патрульна поліція

Побиття ногами і чисельні рани: експертиза і "вердикт"

Сталося це на Виноградарі, в Подільському районі Києва – коли родина з двох братів і мами похилого віку йшли біля місцевого ринку.

"Я побачив, як поліцейська машина із номером 7612 різко розвернулася і попрямувала до нас. Патрульні і, навіть не представившись, приказали стояти, назвати імена-прізвища, щоб пробити по базі. Я почав їх знімати на телефон – тоді один з них став ще агресивнішим і на запитання мого брата, чому вони навіть не представились сказав "Тебе зараз привезу в райвідділ, поламаю тобі там руки і ноги"", - розповідає постраждалий Андрій Маркін.

Ринок, фото: Знай.uа
Ринок, фото: Знай.uа

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Після нетривалої словесної перепалки почалися більш жорсткі дії.

"Мене почали заламувати. Крутили руки, збили з ніг, били ногами по голові і спині", - зазначає постраждалий.

На опублікованому відео чутно, що мирний громадянин повідомляє, що не чинить опір, тоді як поліцейський бере його за ногу і тягне.

Згодом же поліцейські жбурнули і матір чоловіка – жінці теж були нанесені тілесні ушкодження.

Постраждала мама українця, фото очевидців
Постраждала мама українця, фото очевидців

"Маму збили з ніг – у неї коліно пошкоджене, рука синя…", - каже постраждалий чоловік.

Постраждала мама українця, фото очевидців
Постраждала мама українця, фото очевидців

Всі ушкодження, нанесені поліцейськими, зазначені у висновку Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи, де того ж дня Андрій зняв побої.

Скріншот - експертиза
Скріншот - експертиза

Але ані вражаючі кадри на відео, ані прикріплений в листі офіційний Висновок експертизи не стали аргументами для керівництва столичної поліції.

І такі аморальні дії патрульних вони оцінили як цілком правомірні.

"Відділом моніторингу та аналітичного забезпечення було проведено службову перевірку, в результаті якої встановлено, що працівники під час виконання службових обов'язків УПП у м. Києві ДПП діяли на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією, Законом України "Про Національну поліцію", КУпАП та посадовою інструкцією", - відповіли в Департаменті патрульної поліції УПП у м.Києві.

Скріншот - віповідь
Скріншот - віповідь

Окрім побоїв – відкриття справи: від штрафу до 15 діб

Втім, на цьому жах не закінчився. Як стверджує постраждалий, після нападу патрульні наділи на нього наручники, відвезли до райвідділу і повідомили про відкриття на нього справи за ст. КУаАП № 173 "Дрібне хуліганство".

"В райвідділі я питаю: "Зараз що ви будете мені робити? Що будете кліпати, якщо я нічого не робив?" А він мені каже: "Дрібне хуліганство". Тепер має бути суд – ніби я ще в чомусь винен", - підкреслює Андрій Маркін.

Але і на це в керівництві Патрульної поліції Києва не було жодної реакції.

Поліція, фото: Патрульна поліція
Поліція, фото: Патрульна поліція

Як повідомили в Департаменті патрульної поліції УПП у м. Києві, наразі протокол, складений на постраждалого, направлено до Подільського районного суду – для розгляду справи по суті.

"Перевіряти, чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення відноситься до компетенції органу, який здійснює орган цієї справи", - відповіли в ДПП Управління патрульної поліції.

Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua
Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua

Тож, попереду у постраждалого Андрія Маркіна – неминуча явка до суду. А у разі визнання його провини, чоловік вимушений буде ще й понести покарання. А саме:

-штраф у розмірі від 51 до 119 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин,

-або виправні роботи від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20 % заробітку,

-або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Ушкодження - фото постраждалого
Ушкодження - фото постраждалого

Проколи в статуті: "Поліцейські не несуть реальної відповідальності"

За словами юристів, разом із впровадженням нового Дисциплінарного статуту Національної поліції України українці опинилися у певній "правовій пастці". Мова йде про інструменти, що дозволяли б оскаржити неправомірні дії поліцейських до громадянам.

Хоча з моменту вступу в дію статуту минуло майже 6 років, головні недоліки й досі не виправлені.

"Ми маємо системні проблеми, адже поліцейські не несуть реальної відповідальності за протиправні дії, які порушують службову дисципліну. Це і безпідставні огляди та поверхові перевірки, неналежне зберігання доказів у кримінальному провадженні, відмова в реєстрації заяв про злочин та ін. Такі дії не утворюють склад злочину, а, відповідно, не розслідуються ДБР", - повідомляє юрист, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Євген Крапивін.

Євген Крапивін - фото з Фейсбук
Євген Крапивін - фото з Фейсбук

Як наголошує експерт, важливою зміною в цьому напрямку мало б стати впровадження так званої "британської моделі" – коли дисциплінарними розслідуваннями в лавах поліції мав би займатися незалежний від самої поліції орган.

"Разом із групою експертів ми вносили 228 поправок до Статуту, серед яких і правка про обов’язковість включення громадськості в дисциплінарні комісії – провадженнях, де є скарги на порушення прав і свобод людини. Однак, на жаль, вони були відхилені", - зазначає експерт Асоціації УМДПЛ та Реанімаційного Пакету Реформ Євген Крапивін.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Окрім того, у своєму висновку Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ до українського проекту закону про поліцію у 2014 р. зазначало, що:

-відповідати за отримання скарг та, за потреби, проводити за ними дізнання ex officio (зокрема, і з питань дисциплінарного провадження), повинен загальний незалежний орган оскарження дій поліції, який також має співпрацювати з поліцією (п. 124).

Поліція - фото Патрульна поліція
Поліція - фото Патрульна поліція

Невдовзі ми отримаємо правову оцінку дій патрульних, внаслідок яких постраждав наш головний герой Андрій Маркін.

Тож про подальший розвиток подій, а також поради юристів, як діяти звичайним громадянам у подібних випадках, читайте на порталі Знай.ua.