15% держчиновників і кандидатів на посади на держслужбу не склали іспит з української мови, який став обов'язковим з 16 липня.

Однак такий результат в Нацкомісії з стандартам державної мови вважають нормальним, адже Україна тільки переходить на іншу модель спілкування на рівні держави. Про це заявила голова Національної комісії зі стандартів державної мови в ефірі телеканалу "Україна 24" Орися Демська.

Орися Демська, фото Укрінформ
Орися Демська, фото Укрінформ

"Я вважаю, що чиновники впоралися. Тому що з усіх тих, хто складав іспит, нескладання становить у середньому приблизно 15%. Це нормальний результат для України – країни, яка є перехідною від однієї мовної моделі до іншої, спілкування на рівні держави й країни", – пояснила Демська.


Вона повідомила також, що спеціальної граничної норми нескладання іспитів ніхто не встановлював.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще


До того ж Демська нагадала, що будь-який громадянин України може складати іспит безкоштовно і необмежену кількість разів, але не частіше, ніж раз на чотири місяці.

Нагадаємо, скандальну дисертацію Іллі Киви у МОН "відкотили": спецаналіз і кулуарне "ні" від нардепів .Склад комісії і строки – коли чекати на результат?

Раніше Знай писав, що християнська етика в школах: церква і Міністерство освіти не змогли домовитися, чому навчать наших дітей. Українцям розповіли про нову домовленість з церквами

Також Знай.ua писав, що викладачів топових вишів України звільнили за "російський Крим" і "мову-блювоту": розслідування і протести.