Для тисяч українських пенсіонерів з'явилися дуже важливі новини. Багатьох громадян, які ще не втратили бажання і можливість працювати, цікавлять питання щодо отримання пенсійних виплат і зарплати одночасно. Так, видання "Пенсійний кур'єр" у своїй постійній рубриці "Питання-відповідь" надали інформацію із законодавства стосовоно даної теми.

Про це стало відомо завдяки новій публікації "Пенсійного кур'єра" в мережі Facebook.

Пенсіонер. Фото: Капітал.
Пенсіонер. Фото: Капітал.
Пенсіонер. Фото: Капітал.

"Поясніть, будь ласка, чи можна працювати за сумісництвом медсестрою і одночасно отримувати пенсію за вислугу років?

Відповідно до ст.51 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Частиною 2 ст.21 Кодексу законів про працю України передбачено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях. Це дає можливість працівникам, крім основного трудового договору, укладати договори про роботу за сумісництвом.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсії за вислугу років призначаються після залишення роботи, яка дає право на цю пенсію. Тому, якщо особі призначено пенсію за вислугу років згідно зі ст.55 зазначеного закону і надалі така особа працевлаштувалася, незалежно як: за основним місцем роботи або за сумісництвом, на посаду, що дає право на пенсію за вислугу років, — така особа не матиме права на продовження виплати пенсії за вислугу років.

Про всі обставини, які можуть вплинути на зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати, пенсіонери зобов'язані повідомляти органи Пенсійного фонду.", - повідомляють автори публікації.

Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook
Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, індексація пенсій на 25%, оптичний інтернет та електронні документи: що очікує на українців цієї осені.

Як повідомляв Знай.uа, кому з українців не світить субсидія: доведеться викласти останню копійку за комуналку.

Знай.uа писав, пенсіонерам зробили "подарунок" до Нового року, виплати зростуть для всіх: "Ціна помилки - якість життя".