Міністерство економіки України перегляне методику розрахунку мінімальних цін на алкоголь

Як повідомляє Міністерство економіки, в Міністерстві був розроблений проект постанови Про затвердження оновлених мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на алкоголь. У відомстві заявили, що документ зможе дасть можливість легальним виробникам алкогольної продукції підвищити вартість готового продукту до економічно обґрунтованого рівня.

Алкоголь дорожчає: фото з відкритих джерел
Алкоголь дорожчає: фото з відкритих джерел

Проект, в планах, повинен зробити ринок алкоголю прозорим і сприяти розвитку реального сектора економіки.

У Міністерстві уточнюють, що нелегальні виробники продають алкоголь за мінімальними цінами через використання неякісної, здешевленої сировини, і обходу податкової політики країни, тому легальні компанії не витримують конкуренції.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У міністерстві зазначили, що внаслідок подорожчання сировини і матеріалів для виробництва міцних і слабоалкогольних напоїв, виробники не можуть підняти ціни на продукцію до економічно обґрунтованих без актуалізації мінімальних роздрібних цін.

Міністерство економіки разом з Інститутом економіки та прогнозування НАН України розробляють алгоритм, за яким буде проводиться розрахунок МРЦ, і розглядають можливості для його поліпшення.

Ймовірно, як прогнозують українські пивовари, наступним трендом у населення стануть безалкогольні напої, враховуючи що здоровий спосіб життя захоплює все більше людей по всій країні з кожним днем.

Заступник міністра економіки Сергій Теленик сказав: "Враховуємо вплив всіх ключових індикаторів, зокрема, питому вагу обсягів виробника на ринку і порівнюємо надану інформацію за ринковими цінами, щоб уникнути маніпуляції з даними",

На даний момент документ знаходиться на стадії узгодження з іншими органами влади.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українці "заплачуть" восени в магазинах: подорожчає хліб, м'ясо, яйця і молоко

Як повідомляв портал "Знай.иа", м'ясо, сметана і цукор подорожчали, а фрукти - за копійки: експерти перевірили ціни в магазинах восени

Також "Знай.иа" писав, що експерти назвали три ключові правила для економії грошей: як зберегти сімейний бюджет