Кавуни дуже смачні і солодкі, але мало хто знає, що вони здатні накопичувати нітрати якщо обробляти їх пестицидами, що може нести загрозу здоров'ю.

Якщо з'їсти кавун з високим вмістом цих речовин, симптоми почнуть проявляти себе через 4-6 годин. Якщо нічого не робити при отруєнні нітратами, є ризик завдати серйозної шкоди здоров'ю, повідомляє "Медікфорум".

Якщо у вас присутня нудота, діарея, біль в животі, підвищена температура, слабкість і ломота в суглобах, то це може свідчити про отруєння нітратами.

Кавуни, фото: скріншот з відео
Кавуни, фото: скріншот з відео

При прояві цих симптомів необхідно забезпечити потерпілого розчином марганцівки або солі. Це захистить від ще не засвоєних токсинів. Після цього людині необхідно забезпечити постільний режим і дати прийняти абсорбент. Також потерпілому рекомендується пити багато води.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Якщо через годину після всіх процедур симптоми отруєння не зменшилися, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Кавуни, фото: скріншот з відео
Кавуни, фото: скріншот з відео

Щоб захистити себе і близьких від отруєння кавунами, лікарі рекомендують наступні запобіжні заходи:

  • Ретельно мити кавуни перед вживанням;
  • Замочувати в холодній воді на півгодини;
  • Не вживати м'якоть біля кірки, так як там накопичується найбільша кількість нітратів;
  • Перевіряти кавуни на вміст нітратів. Для цього перед вживанням необхідно відрізати шматок м'якоті і помістити в стакан з водою. Якщо вода набула рожевого кольору, замість того щоб просто помутніти, то це ознака високого вмісту нітратів.

Нагадавши, що сезон кавунів у розпалі, але продають тільки лопнули або гнилі: українці показали, як "гинуть" улюблені фрукти. Ось таке "розчарування" чекає одеситів і гостей міста у відомому магазині

Раніше Знай писав, що таке криза в Україні: аграрії віддають урожай за ціною оренди землі - 50 копійок за кг не рятують. Є аграрії, які готові віддати ціле поле кавунів всього за 15 тисяч гривень, Тільки б "відбити" оренду землі

Знай.ua писав, Як правильно вибрати кавун і скільки його можна зберігати в холодильнику: топ правил, які врятують вас від отруєння.