У Міністерстві соціальної політики розповіли українцям, що являє собою державний стандарт супроводу під час інклюзивного навчання.

Дитина з особливими освітніми потребами під час навчання у звичайній школі має супроводжуватися соціальним робітником чи одним із його батьків. Обов'язково такі супроводжуючі мають пройти відповідну підготовку за програмою Мінсоцполітики.
Школа, скріншот: YouTube
Школа, скріншот: YouTube

"Такий механізм інклюзії широко використовується у багатьох європейських країнах, зокрема, у Швейцарії. Там, як і у нас, питання вирішується на рівні громади. Фахівець супроводжує дитину до школи, сидить з нею на уроках, допомагає у встановленні контактів з однолітками, організовує безпечне пересування дитини і виконує масу інших необхідних функцій", - зазначили у Мінсоцполітики.

Для того, щоб отримати послугу супроводу під час інклюзивного навчання, треба звернутися із заявою та висновком Інклюзивно-ресурсного центру до керівника навчального закладу. Після цього директор школи має звернутися з відповідним клопотанням до місцевого органу влади.

Школа. Фото: ZN.ua
Школа. Фото: ZN.ua
Школа. Фото: ZN.ua

Послуга надається тільки на основі висновку ІРЦ, в якому зазначаються індивідуальні потреби дитини. Згідно з цим висновком асистент надає допомогу школяреві в:
- самообслуговуванні;
- підтримці у спілкуванні з дітьми, педагогами та іншими людьми;
- організації харчування та у прийнятті їжі;
- пересуванні;
- проведенні медичних процедур, прийнятті ліків;
- організації денної зайнятості, дозвілля;
- забезпеченні денного відпочинку (сну).