Обіцяють тисячі нових робочих місць

Одними з важливих питань першого робочого дня Верховної Ради стали законопроекти № 4236 і № 4416-1 щодо створення в Україні мережі наукових та індустріальних парків. Їх обговорення видалося палким і конфліктним. А головною причиною спорів стали 2 млрд грн, що мають піти на розвиток цих "розумних об'єктів". Зрештою, Закони були затверджені у другому читанні та в цілому. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

2 млрд з бюджету: сотні робочих місць чи "дерибан"?

Затверджений проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків" дає зелене світло закладам вищої освіти та науковим установам.

Тепер вони отримають право створювати наукові парки без погодження із МОН і самостійно визначати напрями їхньої діяльності.

Науковий парк, Амстердам - фото UFUTURE
Науковий парк, Амстердам - фото UFUTURE

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Разом з тим, розвиватиметься і "індустріальна" мережа.

"Цей Закон надає пільги і стимули не лише учасникам парку, а і можливість створити додаткові робочі місця. На 1 гектар індустріального парку, за розрахунками експертних центрів, припадає створення 50 робочих місць", - зазначає голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Законопроект 4416-1, індустріальні парки - фото з Фейсбук
Законопроект 4416-1, індустріальні парки - фото з Фейсбук

А враховуючи, що мінімальна площа індустріального парку становить 10 Га, на кожен з них припадатиме не менше 500 робочих місць.

"Законопроект також дає можливість заробити гроші. На кожен 1 долар, вкладений в інфраструктуру парку, приходиться від 5 до 6 доларів прибутку", - підкреслив Дмитро Наталуха.

Дмитро Наталуха - фото з Фейсбук
Дмитро Наталуха - фото з Фейсбук

Втім, чимало нардепів наголосили, що виступили проти такого розподілу 2 млрд грн, які Уряд планує виділити на "розкрутку" мережі парків.

А однією з головних причин є те, що в проекті Закону закріплюється право уповноваженого органу утворювати консультативно-дорадчі органи для підтримки учасників парків.

"Це буде ще одна комісія, як була створена по гральному бізнесу, яка буде видавати ліцензії. А ми вже бачили приклади затримання членів цієї комісії, де розпродаються ліцензії. Буде просто іти дерибан 2 млрд грн з держбюджету. Це – не розвиток економіки. Це – Робін Гуди навпаки, які намагаються забрати кошти у бідних і віддати багатим", - відзначає член Комітету ВРУ з питань бюджету Андрій Пузійчук.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Та, попри те, що 53 нардепи "Утримались", 10 виступили "Проти", а 24 взагалі не голосували, Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки" був прийнятий в цілому.

"За" проголосувало 290 парламентарів.

Скріншот
Скріншот

А "За" законопроект № 4236 - 321 нардеп.

Як працюватимуть: умови та брендові партнери

По суті, наукові парки – це господарські товариства, учасником яких обов'язково має бути не менше 1 закладу вищої освіти або наукової установи.

А співзасновниками можуть стати як ГО чи приватні підприємства, так і всесвітньо відомі брендові компанії.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Аби утворити науковий парк, потрібно розробити власну програму розвитку. У ній мають бути зазначені:

  • стратегічні цілі і конкретні кроки щодо їх реалізації
  • очікувані результати та показники їх виконання.

Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)
Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)

А затверджується вона засновниками (учасниками, акціонерами) у 3-місячний строк після його створення.

Також потрібно додати і копію установчого документа – відомості про наявну та потенційну виробничу, інженерну, транспортну і соціальну інфраструктури, що будуть використовуватися в діяльності наукового парку.

"Реалізація проекту Закону впливатиме на підвищення рівня інновацій, які продукуються ЗВО та науковими установами, а також підвищення рівня комерціалізації результатів наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок", - йдеться у Пояснювальній записці до № 4236.

Університет Нью-Гемпшир - фото LinkedIn
Університет Нью-Гемпшир - фото LinkedIn

А продукти чи послуги, створені у процесі наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності парків, приноситимуть прибуток – завдяки реалізації на ринку.

Вже працює 36 парків: де знаходяться та що роблять?

Сьогодні в Україні нараховується 36 наукових парків – саме така кількість зазначена на офіційному сайті Міносвіти.

Розташовані вони у різних регіонах країни.

Серед них: "Інноваційно-інвестиційний кластер Тернопілля", "Синергія", "Наукоград - Харків", науковий парк Національного університету біоресурсів і природокористування "Стале природокористування та якість життя" та ін.

Скріншот
Скріншот

Одним з вдалих прикладів є корпорація "Науковий парк Київський університет ім. Т.Шевченка" – його діяльність полягає у просуванні та комерціалізації інтелектуальних R&D і технологічних проектів.

Парк біля міського віку в Івано-Франківську, фото Руслан веселий: Facebook
Парк біля міського віку в Івано-Франківську, фото Руслан веселий: Facebook

Серед партнерів цього наукового парку – Військовий інститут, ННІ Інститут геології, ГО "Центр практичних інновацій" та навіть Samsung Electronics Ukraine.

Скріншот
Скріншот

Проголосований Закон набирає чинності через 6 місяців.

За ці півроку Кабмін має привести у відповідність з його положеннями усі нормативно-правові акти.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Разумков повідомив про карантинні виплати і новий "фейс-контроль" до Ради.