Що стало причиною?

Вже завтра студенти розпочнуть новий навчальний рік, а от викладачі до звичної роботи в українських вишах повернуться не всі. За час літніх канікул ситуація змінилася – в Києві, Одесі та Миколаєві під жорсткі "санкції" за українофобні і проросійські висловлювання потрапили кілька науково-педагогічних працівників. Двоє з них вже були звільнені. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Студенти, фото: yepworld.org
Студенти, фото: yepworld.org

Наклеп на мову і "викреслений" Крим

Про відповідні кадрові скорочення повідомила секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

"Я не хочу, щоб на 8-му році війни вони чули з вуст деяких викладачів, що "українська мова – блювота", що "мовний Закон – лімфовузол на тілі онкохворої американської колонії", а "Крим – це Росія". Отримала відповідь від Державної служби якості освіти України на моє звернення щодо викладачів, які поширюють подібні українофобні висловлювання в університетах", - повідомляє народний депутат України Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук
Наталія Піпа - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Результат виявився досить продуктивним. Кількох авторів цих "проросійських шедеврів" вже звільнено і ще по одному розпочате службове розслідування:

1. Більченко Євгенія Віталієвна, доктор культурології – відсторонена від роботи, а з 20 вересня 2021 р. на підставі рішення Вченої ради університету буде звільнена з посади професора кафедри культурології та філософської антропології НПУ ім. Драгоманова.

Більченко Євгенія - фото Українська правда
Більченко Євгенія - фото Українська правда

2. Ситніков Денис Михайлович, кандидат біологічних наук – звільнений з 31 серпня 2021 р. з посади доцента кафедри цивільно-правових дисциплін Одеського національного університету ім. Мечникова.

Ситніков Денис - фото Главком
Ситніков Денис - фото Главком

3. Шубін Сергій Петрович, кандидат політичних наук – розпочате службове розслідування, оголошено догану. Розглядається рішення щодо його звільнення з посади завідувача кафедри гуманітарних дисциплін Миколаївського інституту НУ "Одеська юридична академія".

Шубін Сергій - фото Главред
Шубін Сергій - фото Главред

Вердикт – за керівництвом вишів

Відповідні рішення були прийняті керівництвом закладів, де працювали ці науково-педагогічні працівники.

"Українофобні висловлювання зустріли рішуче несприйняття керівництвом університетів, студентським загалом та професорсько-викладацьким складом університетів. Закладами освіти здійснено конкретні заходи реагування щодо відповідних викладачів", - повідомляє голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак.

Скріншот
Скріншот

Втім, як наголошує Уповноважений із захисту державної мови, такі випадки не поодинокі.

"Список далеко неповний. Але Міністерство освіти і науки має провести роботу над помилками та вимагати від закладів освіти неухильного виконання законодавства", - підкреслює Уповноважений із захисту державної мови, кандидат філологічних наук Тарас Кремінь.

Однією з вимог є, насамперед, і мова викладання – навчання має проводитися українською. А не російською, як це майстерно практикувала одна зі звільнених викладачів Євгенія Більченко.

Університет, ЗВО - фото 24 канал
Університет, ЗВО - фото 24 канал

Українці масово підтримали: "За порєбрік!"

Про те, що "Русскаму міру" не місце в освіті, стверджують і українці. Не минуло і години після публікації цієї новини у Фейсбуці нардепа Наталії Піпи, пост набрав сотні лайків.

Свою підтримку звільнення цих викладачів користувачі висловлюють і в коментарях.

"Копняками – за порєбрік! В любимий "руськиймір"! Інакше не доходить! Буде чудовий приклад для інших!", - пише автор одного з коментарів Ростислав Терлецький.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)
Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

"Навіть не могла уявити, що є такі викладачі! Це за межею мого розуміння. Ця справа надзвичайно важлива, тому всього-всього щоб довести її до позитивного завершення. Хто, як не ваше покоління, буде будувати Україну", - відзначає Оксана Сікачовська.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"То дуже хороші новини! Дивуюся, що такі люди досі сиділи в нашій освіті...", - пише користувач Khrystyna Luts.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Раді ініціювали пакет змін: новий формат субсидій і додатковий вихідний для українців.