На полях Харківського інституту рослинництва зосередженні десятки видів історичної пшениці.

Працівники наукового центру займаються збереженням старих сортів, на основі яких потім вирощують нові, сучасні, йдеться в сюжеті ТСН.

Поля Харківського інституту, фото: ТСН

Першу дику пшеницю, яка існує вже понад мільйон років, не брали ні шкідники, ні хвороби. Поки у її розвиток не втрутилась людина. Навіть сто років тому хліб менше боявся морозів і ріс чи не вдвічі вищим за сучасні сорти.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Науковці інституту слідкують за рослинами на полях, які, як і люди, страждають на грибкові, бактеріальні та навіть вірусні захворювання.

Найкраще насіння потрапляє у Національний банк рослин, де науковці зібрали 75 тисяч зразків.

Національне сховище рослин, фото: ТСН

Найцінніше насіння зберігають в гігантському морозильнику при температурі -20 градусів. Його можна буде посадити навіть через 100 років, це - насіннєвий генофонд нашої країни.

Національне сховище рослин, фото: ТСН

Нагадаємо, що в Україні подорожчає хліб слідом за соняшниковою олією і яйцями.

Як повідомляв портал "Знай.ua, з вересня вся молочка подорожчає на 5-7%: фермери б'ють на сполох, які ціни очікують українців восени.

Також "Знай.ua" писав, Що може дозволити собі українець: як змінилися ціни за 30 років.