На полях Харківського інституту рослинництва зосередженні десятки видів історичної пшениці.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПрацівники наукового центру займаються збереженням старих сортів, на основі яких потім вирощують нові, сучасні, йдеться в сюжеті ТСН.
Першу дику пшеницю, яка існує вже понад мільйон років, не брали ні шкідники, ні хвороби. Поки у її розвиток не втрутилась людина. Навіть сто років тому хліб менше боявся морозів і ріс чи не вдвічі вищим за сучасні сорти.
Науковці інституту слідкують за рослинами на полях, які, як і люди, страждають на грибкові, бактеріальні та навіть вірусні захворювання.
Найкраще насіння потрапляє у Національний банк рослин, де науковці зібрали 75 тисяч зразків.
Найцінніше насіння зберігають в гігантському морозильнику при температурі -20 градусів. Його можна буде посадити навіть через 100 років, це - насіннєвий генофонд нашої країни.
Нагадаємо, що в Україні подорожчає хліб слідом за соняшниковою олією і яйцями.
Як повідомляв портал "Знай.ua, з вересня вся молочка подорожчає на 5-7%: фермери б'ють на сполох, які ціни очікують українців восени.
Також "Знай.ua" писав, Що може дозволити собі українець: як змінилися ціни за 30 років.