Цими вихідними обстріл Авдіївки, коли було поранено відразу вісім українських воїнів, змусив знову говорити про загострення на Донбасі. Така атака на українських захисників з ЗСУ вже далеко не перша і, за словами військових експертів, не остання.

Про це пише кореспондентка Галина Корба для видання BBC Ukraine.

Так, у суботу, 28 серпня, вперше за довгий час стало відомо, що сили сепаратистів обстріляли місто Авдіївку. Місто розташовано поруч з лінією розмежування, на його околицях регулярно фіксують обстріли, але сам населений пункт вже давно не відчував прямих ударів.

бойовики продовжують обстрілювати позиції ВСУ, фото: nua.in.ua
бойовики продовжують обстрілювати позиції ВСУ, фото: nua.in.ua

Про те, що ситуація серйозна, стало зрозуміло з повідомлення "Укрзалізниці", яка призупинила рух поїздів поблизу станції Авдіївка. Інформацію про обстріли підтвердила операція об'єднаних сил (ООС). За їхніми даними, противник застосовував заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм і артилерію калібру 122 мм.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Військові експерти застерігають від того, щоб говорити про чергове загострення на Донбасі і виділяти саме останній обстріл Авдіївки.

"Це не періодичне, сезонне загострення, це тактика Російської Федерації, яку вона почала застосовувати ще на початку літа", - говорить ветеран 53-ї бригади і співробітник фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, який регулярно відстежує ситуацію на Донбасі.

Росія послідовно заперечує свою причетність до конфлікту на Донбасі. За останні місяці Римарук згадує чимало прикладів, які дуже нагадують атаку по Авдіївці.

"Ця тактика досить проста - вони проводять розвідку, підтверджують цілі і завдають нищівного кинджального удару, як в Авдіївці або Красногорівці", - пояснює Римарук.

За його словами, цього року сили самопроголошених" ДНР "і" ЛНР "отримали на озброєння російські безпілотні апарати" Орлан-10", які регулярно фігурують у звітах ООС, і навчилися використовувати їх разом з артилерією.

"Орлани" шукають ціль, вони її знаходять, потім вони (сепаратисти. - ред.) готуються, накопичують сили і завдають удару. Отримують вогонь у відповідь і починається невелике загострення, - пояснює Римарук. - Тепер (після Авдіївки - ред.) знову буде кілька днів затишшя, а потім ті ж самі обстріли".

Він вважає, що така тактика має на меті виснажити Збройні Сили України, удари можуть наносити в символічні для України дати, наприклад, до Дня Незалежності. Нова тактика вимагає змінювати підходи у Збройних силах вже зараз, переконаний Римарук.

"Це дзвіночок до того, що нам потрібно якомога швидше переозброювати армію, надавати засоби розвідки, спостереження ППО, - говорить він. - Ця війна не на рік і не на два".

Раніше повідомляли, відомого артиста розстріляли через супротив новій владі: на очах у сина наставили ствол.

Як повідомляв Знай.uа, рух поїздів зупинено на кілька днів після обстрілу, українців терміново евакуювали.

Знай.uа писав, Україна вивезла з Кабула майже сотню людей і повернеться за іншими: "Своїх не кидаємо".