Зараз жінки в Афганістані живуть у страху, але були часи, коли все було зовсім інакше. Війна стала невід'ємною частиною життя, а після захоплення бойовиками руху "Талібан" 15 серпня столицю Кабул, життя в країні вже ніколи не буде колишнім. Особливо зміниться все для жінок, передає ТСН.

Жінки знову перетворяться на невидимок, а їхні права будуть повністю обмежені. Зокрема афганці не можна: з'являтися на вулиці самій, з відкритим тілом та обличчям, працювати, вчиться, отримувати медичну допомогу у лікарів-чоловіків, ходити на підборах, голосно говорити, фотографуватися, брати участь в будь-яких заходах, виходити на балкон власного будинку, їздити на таксі і вже тим паче водити автомобіль. Також "Талібан" дозволяє видавати заміж дівчат молодших 16 років.

Associated Press
Associated Press

Коли таліби вже були при владі було багато заборон. Зокрема, заборонялося носити яскравий одяг, оскільки він вважався сексуально привабливим. Салони краси опинилися поза законом і були закриті, будь-яка косметика також була поза законом. За кожне порушення жінок і їхні сім'ї жорстоко карали.

Проте такі правила діяли не завжди. Були часи, коли афганки могли жити більш-менш вільно, займатися улюбленою справою і навіть робити зачіски і макіяж.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

У країні була мода

2013 рік, Афганістан / Associated Press
2013 рік, Афганістан / Associated Press

Так, модні покази відрізнялися від того, що ми з вами уявляємо зазвичай, але все ж жінки носили нові речі і мали красивий вигляд. Окрім того, речі демонстрували моделі на показах.

Жінки могли вчитися

2021 рік, Афганістан / Getty Images
2021 рік, Афганістан / Getty Images

Від 1996 до 2001 року Афганістан був під контролем талібів і дівчатам заборонялося працювати і вчитися. Але на цьому фото зовсім юні дівчатка просто базікають після занять у школі в Кабулі. Знімок зроблений 24 липня 2021 року.

Дівчата могли носити короткі спідниці і підбори

1979 рік, Афганістан / Getty Images
1979 рік, Афганістан / Getty Images

На цих фото дівчата у коротких спідницях просто ходить вулицями столиці. У них гарні стрижки і відкриті обличчя.

Дівчата могли займатися спортом

2016 рік, Афганістан / Associated Press
2016 рік, Афганістан / Associated Press

На цих фото зображені дівчата-спортсменки. Перші перемогли у змаганнях на інвалідних візках, під час фінального матчу національного чемпіонату з баскетболу серед жінок між провінціями Герат і Балхв 2016 року.

Музика не була під забороною

2018 рік, Афганістан / Associated Press
2018 рік, Афганістан / Associated Press

На цьому фото кілька афганських жінок слухають концерт організований до Всесвітнього жіночого дня у 2018 році.

Нагадавши, таліби захопили 90% Афганістану, залишилася столиця: військові здаються і тікають з країни. Талібан " вторгся в столицю - це найостанніше незахоплене велике місто

Як повідомляв "Знай.uа", Роман Бочкала розповів про силу і слабкість Афганістану. Країна певний час була в зоні впливу Радянського Союзу, потім перейшла під вплив США, - військовий журналіст про Афганістан

"Знай.uа" писав, у аеропорту Кабула люди "осідлали" літак, щоб втекти з охопленого сутичками Афганістану: є жертви. Люди хапалися за шасі літака