З наступного року всі фізичні особи-підприємці (ФОП) знову повинні будуть платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Це правило почне діяти з 2025 року після тимчасового звільнення, яке тривало з 1 березня 2022 року. Під час війни ФОПи могли не платити ЄСВ, щоб зменшити фінансовий тягар на них у важкі часи.

Раніше підприємці мали можливість не платити внесок до пенсійного фонду (ЄСВ) до закінчення військового стану і ще рік після цього, щоб підтримати малий бізнес під час економічних труднощів. Деякі з них все ж платили добровільно.

Люди стоять в черзі в Пенсійний фонд
Люди стоять в черзі в Пенсійний фонд

Тепер уряд скасував ці тимчасові пільги. Ніна Южаніна, член комітету Верховної Ради, зазначила, що повернення до сплати ЄСВ відновить звичну систему оподаткування, що допоможе стабілізувати фінансову систему. Це також підтримає пенсійний фонд і забезпечить більше грошей для державного бюджету.

Що стосується розміру внесків, то наразі відомо, що мінімальний ЄСВ становитиме до 1760 гривень на місяць. Для фізичних осіб-підприємців першої групи податок становитиме 302,8 гривні на місяць, тоді як для другої групи — 1420 гривень.

Гроші, фото Уніан
Гроші, фото Уніан

Популярні новини зараз
Вдень до +29°, а небо вибухне громом: народний синоптик озвучив погоду на кінець вересня Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному Залишився лише тиждень: українці зазнають важких змін з 1 жовтня 60-річних не відпустять: нардеп пояснив, чи можуть знизити мобілізаційний вік
Показати ще

Це рішення має на меті забезпечити підтримку соціальних програм та стабільність у фінансах країни, створюючи відповідні умови для розвитку бізнесу в Україні.

Нагадаємо, українці зможуть платити за комуналку "Національним кешбеком": як це працюватиме

Раніше ми писали про те, що лупитимуть "три шкури": депутат заявив, що податки обов'язково підвищать

Крім того, Знай.ua повідомляв, бідним українцям пояснили, чому тільки вони будуть платити більше