Економіст Олексій Кущ розкритикував урядовий законопроєкт N11416-д, який вносить зміни до Податкового кодексу України, зокрема щодо оподаткування в умовах воєнного стану.

Він вважає, що в пошуках грошей для бюджету, уряд вирішив збільшити податки для тих, хто і так платить, підвищивши ставку військового збору для населення та мікробізнесу.

Олексій Кущ
Олексій Кущ

На його думку, більш ефективним було б зосередитися на податкових надходженнях від тих, хто не платить податки взагалі, тобто від великих бізнесів.

Кущ зазначає, що велика частина тіньової економіки в Україні, зокрема на ринку побутової електроніки, не платить податки. Наприклад, компанії, які завозять техніку за "сірою схемою", також не сплачують податки.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Він наводить приклад з продажу техніки Apple, де, за його оцінками, онлайн-магазини можуть недоплачувати значні суми податків. Він розрахував, що різниця між фактично сплаченими податками та тими, що мали б бути сплачені, може складати близько 60 мільйонів доларів на рік.

Фізична особа-підприємець рахує податки. Фото: вільні джерела
Фізична особа-підприємець рахує податки. Фото: вільні джерела

Кущ також звертає увагу на те, що у 2023 році офіційно в Україні було зареєстровано 250 тисяч айфонів, але в системі значиться 940 тисяч. Це свідчить про великий обсяг контрабанди і недоплати податків.

Що стосується законопроєкту, то він передбачає:

  1. Підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%.
  2. Введення військового збору у розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку III групи.
  3. Установлення військового збору для ФОПів І, II та IV груп на рівні 10% від мінімальної зарплати.
  4. Підвищення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ до 25%.
  5. Вдосконалення моделі визначення авансових внесків для роздрібної торгівлі пальним.
  6. Щомісячне подання звітності про доходи та нараховані податки.

Новий законопроєкт спрямований на збільшення податкових надходжень, але також викликав чимало критики за те, що знову ж таки підвищує податки для малого бізнесу та населення, замість того, щоб ефективно боротися з ухиленням від податків великих гравців на ринку.

Нагадаємо, відразу кримінальна справа: нардеп пропонує стягнути податок за перекази з картки на картку

Раніше ми писали про те, що українцям схвалили підвищення податків: "Очевидно, війна триватиме довше..."

Крім того, Знай.ua повідомляв, підвищення акцизів та ціни на АЗС: до якого сценарію готуватись водіям