Українські громадяни, які проживають та працюють у Польщі, здобули можливість отримувати пенсію за свою працю в обох країнах. Це стало можливим завдяки угоді про соціальне забезпечення між Україною та Польщею, що дозволяє враховувати стаж роботи в Україні при виході на пенсію в Польщі.

Тепер українці можуть розраховувати на отримання як української, так і польської пенсій одночасно.

Щоб отримати польську пенсію, громадянам потрібно досягти пенсійного віку, який у Польщі становить 60 років для жінок та 65 років для чоловіків. Крім того, потрібно мати мінімальну кількість страхового стажу: 20 років для жінок та 25 для чоловіків. Якщо стаж менший, пенсія буде пропорційно зменшена, але в разі наявності стажу в Україні цей стаж також зараховується до загального.

Пенсіонери. Фото: shutterstock
Пенсіонери. Фото: shutterstock

Отже, пенсія українця може складатися з двох частин: частини, заробленої в Україні, і частини, заробленої в Польщі. Наприклад, якщо людина має 15 років стажу в Україні та 10 років у Польщі, то польська частина пенсії становитиме 10/25 від повної польської пенсії, а українська — 15/25 від відповідної української.

Популярні новини зараз
В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Таке рішення відкриває нові можливості для українців, що проживають у Польщі, особливо тих, хто не зміг накопичити повний трудовий стаж в одній країні. Для багатьох це може стати реальним виходом з фінансових труднощів, оскільки пенсійна система Польщі пропонує більш лояльні умови, ніж в Україні, а також вищий рівень життя.

Нагадаємо, 36 тисяч гривень: українцям дадуть нову фіндопомогу

Раніше ми розповідали, що українцям приготували нову допомогу від ООН: хто отримає солідні виплати у вересні

Також, для літніх українців запровадили новий вид пенсій: можна отримати космічні суми