В Україні з'явилася можливість для громадян допомагати пенсіонерам через благодійні пожертви. Це нововведення стало відповіддю на численні запити до Пенсійного фонду України. Люди часто запитують, як можна підтримати своїх близьких пенсіонерів, і чи можна це зробити через благодійні внески.

Як пояснили в ПФУ, розмір благодійної пенсійної пожертви не обмежується законодавством і може бути будь-яким — все залежить від бажання і можливостей мецената. Це дозволяє кожному зробити внесок на підтримку тих, хто цього потребує, навіть якщо сума є меншою за мінімальну заробітну плату.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Згідно із законом, 70% від благодійної пожертви йде безпосередньо тому пенсіонеру, якого обрав меценат. Решта 30% направляється до бюджету Пенсійного фонду України, де використовується як додатковий фінансовий ресурс для виплати пенсій іншим пенсіонерам. Це регулюється статтею 72-1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Окрім благодійних пенсій, в Україні діє державна підтримка для пенсіонерів, які є особами з інвалідністю внаслідок війни та учасниками бойових дій. Якщо пенсія такої особи є нижчою за встановлену норму, держава надає додаткову допомогу.

Популярні новини зараз
Головне за 15 вересня: ПриватБанк обмежує карти, ТЦК знатимуть усі, а комуналку хочуть збільшити на 75% Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Ось які суми мають отримувати особи з інвалідністю внаслідок війни:

  • І група: 15 347 гривень;
  • ІІ група: 12 396 гривень;
  • ІІІ група: 8 500 гривень.

Для учасників бойових дій та постраждалих учасників Революції Гідності розмір пенсії має становити не менше 4 958 гривень.

Нова можливість благодійних пенсій дає українцям шанс допомогти тим, хто цього потребує, не тільки через державні механізми, але й особисто. Це не лише підтримка для пенсіонерів, а й можливість виявити турботу та підтримку у складний час.

Нагадаємо, як платити за комуналку у кілька разів менше: українці дізналися, як сильно заощадити на електроенергії

Раніше ми розповідали, що зарплати вчителів можуть підвищити: на що розраховувати

Також, мінімальні пенсії в Україні: у чому різниця, і що буде далі з виплатами