Ціни на продукти в магазинах змінюються майже щодня, і зазвичай вони зростають, хоча деякі сезонні товари можуть подешевшати. Нещодавно експерти помітили, що ціни на каву підскочили через погану погоду в Бразилії, яка є найбільшим експортером кави.

Сильні й тривалі посухи значно зменшили запаси кавових зерен, що призвело до зростання ф'ючерсів і поставило під загрозу глобальні постачання.

смачна кава
смачна кава

Ціни підвищуються на всі сорти кави, включно з робустою та арабікою. За даними експертів, запаси робусти стрімко зменшуються, а ціни на неї зросли на 3,2%. Запаси арабіки також скоротилися на 34 тисячі мішків.

Крім того, виробництво скоротив і В’єтнам, другий за обсягами експортер кави. Через несприятливий врожай у Бразилії, кількість бразильської кави на полицях магазинів зменшиться, а ціни продовжуватимуть зростати. Це торкнеться як магазинної кави, так і напоїв у закладах.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Кава, круасан, домашня Нутелла - фото pixabay
Кава, круасан, домашня Нутелла - фото pixabay

Зміни цін помітні й на інші продукти: значно подорожчали несезонні ягоди та фрукти, зокрема лохина, яка здорожчала майже на 50% і невдовзі може зникнути з полиць. Водночас сезонні овочі та фрукти, як-от виноград, картопля, морква, буряк, стають дешевшими завдяки хорошому врожаю та збільшенню площ під їх вирощування в цьому році.

Також наш портал інформував, смачна кава для тих, хто має 27 грн: магазини показали ціни молока, вершків, сметани та кефіру

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що ціни на овочі в Україні: експерт дав прогноз на найближчі місяці

Вам буде цікаво дізнатися за кашу доведеться віддати 34 грн: супермаркети оновили ціни на гречку, хліб та цукор