Міністерство соціальної політики України запустило експериментальний проєкт, який спрощує доступ до соціальних послуг для вразливих груп, таких як внутрішньо переміщені особи похилого віку та люди з інвалідністю.
Проєкт дозволяє отримувати стаціонарний догляд та підтримуване проживання без прив’язки до місця проживання, забезпечуючи необхідну допомогу тим, хто потребує постійної опіки.

Пацієнт у лікарні / фото: depositphotos
Пацієнт у лікарні / фото: depositphotos

Держава фінансує ці послуги з бюджету, що робить систему доступнішою та прозорішою. Це важливий крок у соціальній політиці, який дозволяє людям похилого віку та особам з інвалідністю отримувати якісну опіку незалежно від місця проживання, а надавачам послуг — працювати без територіальних обмежень.

Щоб отримати ці послуги, потрібно подати заяву до місцевого органу самоврядування — письмово або онлайн. Якщо людина не може зробити це самостійно, їй допоможе соціальний менеджер, який також підкаже, як обрати надавача послуг, враховуючи індивідуальні потреби.

Пенсіонерки. Фото: скрін youtube
Пенсіонерки. Фото: скрін youtube

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю формує список надавачів послуг, які відповідають встановленим стандартам якості. Після укладання договору з обраним надавачем, кошти на оплату послуг перераховуються на картку отримувача, що дає змогу самостійно здійснювати оплату та користуватися програмою зручніше і гнучкіше.

Популярні новини зараз
Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Арештовувати рахунки стане простіше: Нацбанк готує зміни Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Місцеві органи влади відіграють ключову роль у впровадженні проєкту: вони стежать за реалізацією, визначають осіб, які мають право на послуги, і реагують на потреби громад.

Їхнє завдання — забезпечити своєчасну допомогу та підтримку всім, хто її потребує. Цей проєкт сприяє розвитку більш інклюзивної та доступної соціальної політики в Україні.

Нагадаємо, з'являться нові виплати: не тільки 2-3 тисячі гривень

Раніше ми писали про те, що грошова допомога на опалення: що потрібно для отримання виплати

Крім того, Знай.ua повідомляв, в Україні розпочала роботу "Зимова допомога 2024-2024": хто першим потрапить до "грошових" списків