Михайло Шевчук, пенсіонер із Тернопільської області, висловив невдоволення з приводу своєї пенсії. Йому 87 років, і він нещодавно прочитав, що має отримувати доплату 570 гривень.

Він здивований, чому пенсія не збільшується, а навпаки, здається, що зменшується. Михайло пішов на пенсію у 60 років із 31 роком стажу, а тепер, за новими правилами, потрібно 35 років стажу. Він також скаржиться, що незважаючи на роботу екскаваторником останніх 8 років, доплати до його пенсії немає.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Що із пенсіями для старших людей?

Для людей старших 80 років, чия пенсія менша за 10340 гривень, встановлюється доплата до 570 гривень. Ці надбавки було введено у 2020 році і відтоді не змінилося. Тому, якщо ваша пенсія менша за цю суму, ви повинні отримувати доплату.

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Плату за світло нараховуватимуть по-новому "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Що з вимогами щодо стажу?

Так, правила щодо мінімального стажу справді змінилися. Раніше для отримання повної пенсії достатньо було 20 років стажу для жінок та 25 років для чоловіків. Зараз потрібно 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Але для тих, хто пішов на пенсію до змін, правила залишилися незмінними.

Крім того, з березня 2024 року тим, хто старше 65 років і має необхідний стаж, пенсія буде не меншою за 3370 гривень. Навіть якщо у вас всього 20 чи 25 років стажу, якщо вам уже 80 років, ваша пенсія разом із надбавками теж не може бути нижчою за 3370 гривень.

Пенсіонер, фото: скріншот з відео
Пенсіонер, фото: скріншот з відео

Як щодо зарплати?

Розмір вашої пенсії залежить як від стажу, і від зарплати. Важливо, скільки ви заробляли й у які роки, бо формула розрахунку пенсій може не враховувати всіх нюансів зарплат минулого.

Що за допомогою з догляду?

Самотнім пенсіонерам старше 80 років, які потребують постійного догляду, належить державна допомога з догляду. Якщо ви самотні, потребуєте догляду та отримуєте пенсію за законом, ви можете оформити допомогу у розмірі 944 гривень. Для цього потрібно звернутися до Пенсійного фонду із заявою, медичною довідкою та довідкою про склад сім'ї.

Отже, якщо ви потрапляєте під ці умови, можливо, варто перевірити, чи всі документи і вимоги дотримані.

Нагадаємо, пенсіонерам дозволять не платити податки: на яких умовах

Раніше ми писали про те, що Ощадбанк попередив пенсіонерів: зробіть це, щоб уникнути проблем

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсію у вересні підвищать: хто вже може планувати покупки