Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтримує плани українського уряду підвищити податки навіть якщо це викликає гарячі суперечки в суспільстві.

За словами Гевіна Грея, глави місії МВФ в Україні, країні доведеться підняти податки, щоб стати самодостатнішою і не залежати від допомоги міжнародних партнерів.

"Ми помітили жваву дискусію в українському суспільстві щодо тих податкових змін, які пропонує уряд. Певне збільшення податкових ставок, на жаль, потрібне", – заявив він.

Жінка, яка тримає пустий гаманець
Жінка, яка тримає пустий гаманець

МВФ вважає, що такі зміни є важливими, особливо в умовах затяжної війни, яка збільшує витрати та відкладає відновлення.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Мобілізованим оголосили важливе нововведення Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

"Очевидно, війна триватиме довше і триватиме наступного року. Це матиме свої наслідки — бюджетні витрати зростатимуть, надії на швидке відновлення доведеться відкласти. Бюджети на 2024 та 2025 роки мають враховувати боргову стійкість країни. Більшість фінансування надійде ззовні, проте внутрішній ринок також зігратиме свою роль", – додав Грей.

Людина з портфелем
Людина з портфелем

Уряд вже запропонував підвищити військовий збір з доходів фізосіб з 1,5% до 5%, що має принести додатково 45,5 млрд. гривень. Також пропонується запровадити військовий збір для компаній та підприємців 3-ї групи у розмірі 1% від доходу, що дасть ще 50,5 млрд гривень до бюджету.

Існують і альтернативні ідеї, наприклад, підвищення ПДВ, але поки що обговорюються різні варіанти. МВФ каже, що податкова реформа, поряд із міжнародною допомогою та реструктуризацією боргів, є ключовим елементом фінансової політики України.

Нагадаємо, як почати відкладати, навіть якщо здається, що грошей немає: реальні види економії в Україні

Раніше ми писали гроші на пенсії на соцвиплати: українцям зробили тривожне попередження

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонерам залишать лише копійки: як в Україні нараховують пенсії у 2024 році