Протягом найближчого місяця українські автомобілісти зіткнуться з подорожчанням автомобільного газу. Основні причини цього криються у зростанні акцизів і впливі зовнішніх чинників. Як пояснив голова Української асоціації скрапленого газу Станіслав Батраченко, зміни на ринку будуть поступовими, але неминучими.

За словами Батраченка, збільшення податкового тиску на трейдерів призведе до підвищення цін на газ до рівня близько 34 гривень за літр. Але автолюбителям не варто очікувати різкого стрибка вже з 1 вересня. Торговці СПГ (скрапленим природним газом) заздалегідь підготувалися до цієї ситуації, закупивши паливо за нижчими цінами. Це дозволить тимчасово утримати ціни на оптимальному рівні.

Ціни на автогаз. Фото: скрін youtube
Ціни на автогаз. Фото: скрін youtube

Зниження попиту на автогаз також відіграє свою роль у стабілізації цін. Велика кількість українців виїхала за кордон, а мобілізація населення призвела до зменшення кількості автомобілів на дорогах. Це створює баланс, який допомагає мережам АЗС уникнути різких цінових коливань.

Однак уникнути подорожчання все одно не вдасться. Батраченко пояснює, що зовнішні фактори значно впливають на ціноутворення. Так, нещодавно на азіатському ринку LPG (скраплений нафтовий газ) відбулося різке підвищення котирувань на 30-40 доларів за тонну. За прогнозами експерта, це явище докотиться до Європи вже протягом тижня, що, своєю чергою, вплине й на український ринок.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій
Показати ще

Очікується, що до 1 жовтня ціна на автогаз в Україні може піднятися до 35 гривень за літр. Хоча трейдери намагатимуться утримувати ціни, зовнішній тиск робить ситуацію непередбачуваною. Тому автомобілістам варто бути готовими до чергових цінових змін на заправках.

Нагадаємо, у водіїв спорожніють кишені: АЗС мають намір міняти ціни на пальне

Раніше ми розповідали, що автомобілістам готують подвійний удар по гаманцю: нові податки з’їдять останні гроші

Також, в Україні дорожчає автогаз: причини та прогнози експертів