В Україні законодавство чітко визначає, з якого віку можна розпочати трудову діяльність і за яких умов. Загальний мінімальний вік для працевлаштування становить 16 років, але є винятки, що дозволяють працювати і молодшим особам.

Мінімальний вік для працевлаштування в Україні

З 16 років: Молоді люди, які досягли 16-річного віку, можуть працевлаштуватися на будь-яку роботу, яка не заборонена законодавством України.

З 15 років: За згодою батьків або опікунів, особи, які досягли 15 років, можуть розпочати працювати. При цьому робота повинна бути легкою, не шкодити здоров'ю і не впливати на навчальний процес.

З 14 років: Діти можуть працювати з 14 років за умови, що робота виконується у вільний від навчання час, є легкою і безпечною для їхнього здоров'я. Обов'язковою умовою є згода батьків або опікуна.

Праця неповнолітніх. Фото з відкритих джерел
Праця неповнолітніх. Фото з відкритих джерел

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Звільнення із ЗСУ за власним бажанням: у Раді збираються прийняти важливий закон "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Особливі умови працевлаштування для неповнолітніх

  • Скорочений робочий день: Для осіб, яким не виповнилося 18 років, передбачено скорочений робочий час.
  • Обмеження на робочий час: Неповнолітнім заборонено працювати в нічний час, вихідні та святкові дні.
  • Обов'язковий медичний огляд: Перед тим як почати працювати, неповнолітні повинні пройти медичний огляд, щоб підтвердити свою здатність виконувати певну роботу.
  • Документи для працевлаштування підлітків: Для тих, кому 14-15 років, необхідно мати документ, що підтверджує можливість працювати у вільний від навчання час.

Неповнолітні працівники мають ті ж права, що і дорослі, але користуються додатковими пільгами щодо умов праці, робочого часу та відпусток. Це спрямовано на забезпечення їхнього здоров'я та безпеки.

Нагадаємо, абітурієнтів попередили про нові правила вступної кампанії: без цього до вишу не потрапити

Раніше ми розповідали: таксисти, кур'єри, репетитори та навіть перукарі: за доходи українців серйозно візьмуться

Також, підвищення пенсійного віку в Україні: яка цифра буде далі