З вересня в Україні підвищаться акцизи на паливо, бензин і газ. Відповідний законопроєкт №11256-2 вже на підписі у президента і вступить в дію на початку осені. Подорожчання буде відбуватися поступово, у декілька етапів, і триватиме протягом чотирьох років.

Перший етап передбачає підвищення акцизів з 1 вересня, внаслідок чого бензин може подорожчати на 1,3 грн, дизельне пальне — на 1,75 грн, а автогаз — на 0,16 грн за літр.

У законопроєкті прописано графік підвищення акцизів, який передбачає, що вже з 1 вересня за кожен літр бензину доведеться платити на 0,0291 євро більше. За поточним курсом євро це приблизно 1,3 грн за літр. Для дизельного пального акциз зросте на 0,0381 євро (приблизно 1,75 грн), а для автогазу — на 0,0034 євро (приблизно 0,16 грн).

Пальне в Україні, скріншот з відео
Пальне в Україні, скріншот з відео

На сьогодні середня вартість літра бензину А-95 у Київській області становить 57,22 грн. Після введення нових акцизів ціна може зрости до 58,3 грн за літр. Сергій Куюн, директор "Консалтингової групи А-95", зазначає, що завдяки зниженню цін на міжнародних ринках зростання акцизу може бути компенсоване, що дозволить уникнути значного подорожчання бензину та дизпального.

Популярні новини зараз
Якщо хочете жити – відмовтеся: три категорії продуктів, що підвищують ризик онкології Воздвиження 14 вересня: що заборонено їсти, чому не можна йти в ліс і кого треба почастувати пивом Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Однак, попри потенційні компенсації, підвищення акцизів неминуче призведе до збільшення вартості палива. Вже з вересня вартість дизельного пального може зрости до 55,2 грн за літр, що на 1,75 грн більше, ніж поточна середня ціна 53,47 грн.

Щодо автогазу, то його подорожчання буде менш відчутним. Якщо наразі середня вартість літра газу становить 28,47 грн, то з 1 вересня вона зросте до 28,63 грн, що додасть лише 0,16 грн до ціни за літр.

Збільшення акцизів є частиною стратегії України щодо гармонізації законодавства з вимогами Європейського Союзу. За директивами ЄС, Україна має поступово підвищити розміри акцизів до мінімальних рівнів, встановлених в Євросоюзі. Це необхідно для майбутнього вступу країни до ЄС.

Підвищення акцизів спрямоване на наповнення бюджету, зокрема на фінансування оборонних потреб держави. Водночас уряд розробив графік поступового підвищення, щоб уникнути різкого зростання цін на пальне, ажіотажного попиту та інфляції.

Експерти зазначають, що незважаючи на потенційні негативні наслідки, такі як зростання цін на транспорт і товари, пов'язані з транспортними витратами, цей крок допоможе зміцнити економіку країни та забезпечити її відповідність європейським стандартам.

Нагадаємо, що українців закликали вийти з "тіні" і сплатити всі податки: "Де наші силовики, митники, податківці?"

Раніше ми розповідали, що українцям схвалили підвищення податків: "Очевидно, війна триватиме довше..."

Також, потрібно сплатити ще більше грошей: власників будинків та квартир попередили