Українцям необхідно сплатити податок на нерухомість, якщо площа їхнього житла перевищує встановлені законом ліміти. Це стосується не лише нових квартир і будинків, а й старих об’єктів, які були придбані або отримані багато років тому.

За інформацією Податкової служби України, податок стягується, якщо площа квартири перевищує 60 кв. м, будинку – 120 кв. м, або якщо у власності є і квартира, і будинок із загальною площею понад 180 кв. м.

Податкова служба, фото із вільних джерел
Податкова служба, фото із вільних джерел

Начальник управління оподаткування фізичних осіб у Львівській області Володимир Коваль розповів, що податкова ставка не перевищує 1,5% від мінімальної зарплати та встановлюється місцевою владою. Наприклад, у Львові на 2023 рік податок розраховують за ставкою 1%, тоді як минулого року ставка була 1,5%.

Податок сплачується за "зайві" квадратні метри. Якщо, наприклад, квартира має площу 90 кв. м, то сплачувати потрібно за 30 додаткових квадратних метрів. При ставці 1% це буде 2010 грн на рік.

Популярні новини зараз
Без нафти все розвалиться, включаючи літаки: експерт пророкує швидкий крах економіки росії Нові комунальні тарифи з 1 жовтня: українцям доведеться платити вдвічі більше 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Квартира, скріншот: YouTube
Квартира, скріншот: YouTube

Податок потрібно сплатити протягом 60 календарних днів з моменту отримання повідомлення. Податкові органи активно переходять на електронні сервіси, що полегшує взаємодію з платниками податків, пришвидшує обмін інформацією та процес сплати.

Нагадаємо, Україна з бюджету заплатить за навчання дітей дипломатів за кордоном

Раніше ми писали про те, що 30 вересня все зміниться: держава знатиме все про ваші рахунки

Раніше Знай.ua стало відомо про те, "Податок на посилки", підвищення акцизів на газ та утиски малого бізнесу мають явні ознаки лобізму - економіст