В Україні знову підвищили ціни на оренду сільськогосподарської землі. У другому кварталі 2024 року (з квітня по червень) вартість оренди землі збільшилася приблизно до 3 550 грн за гектар, що на 5,1% більше, ніж у той же період минулого року.

Київська школа економіки (KSE) у своєму дослідженні пише, що в порівнянні з першим кварталом 2024 року (з січня по березень) оренда землі подорожчала ще на 5,4%.

Ринок землі в Україні, Agropolit
Ринок землі в Україні, Agropolit

Цікаво, що, незважаючи на зростання цін у гривні, у доларовому еквіваленті вартість землі практично не змінилася. У липні 2021 року гектар сільгоспземлі коштував близько 1161 доларів, а у червні 2024 року – 1086 доларів. Це пов'язано з тим, що за цей період гривня ослабла щодо долара на 4,7%.

Аналітики кажуть, що ціни на оренду землі у гривні продовжують зростати щороку. Однак через зростання курсу долара середня ціна оренди землі в доларах стабільно знижується. На кінець другого кварталу 2024 року гектар сільгоспземлі коштує близько 88-89 доларів.

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Ціни, про які говорять у дослідженні, - це офіційні ціни, зафіксовані при угодах купівлі-продажу землі. Насправді вартість землі може бути вищою, оскільки багато угод укладаються за ціною, яка лише трохи відрізняється від мінімальної.

Земля, скріншот: YouTube
Земля, скріншот: YouTube

Якщо говорити про різні регіони України, то найдорожчі землі у 2024 році опинилися в Івано-Франківській, Полтавській, Львівській та Тернопільській областях.

Найнижчі ціни зафіксовані у регіонах, які постраждали від бойових дій – Запорізькій, Донецькій, Херсонській та Сумській областях.

Загалом оренда землі в Україні варіюється від 1655,6 до 4315,9 грн за гектар. Найвища ціна – 4315,9 грн – зафіксована у Черкаській області. Також високі ціни на землю спостерігаються у Київській , Полтавській та Тернопільській областях.

А ось найдешевша оренда землі – на Луганщині, де вона коштує в середньому 1655,6 грн за гектар. Недорого орендувати землю можна також у Миколаївській, Запорізькій та Херсонській областях.

Нагадаємо, які овочі почали падати в ціні

Раніше ми писали про підвищення акцизів та ціни на АЗС: до якого сценарію готуватись водіям

Крім того, Знай.ua повідомляв, що у вересні значно збільшиться плата за холодну воду