Попередньо, за оцінками експертів, у банківській системі України запас коштів є достатнім для того, щоб громадянам виплачували депозити. Українцям не потрібно забирати свої заощадження із банків. Незважаючи на війну, що тривала, банки змогли накопичити достатній резерв коштів, щоб виплачувати депозити.

Тому, якщо ви вирішите залишити або покласти гроші в банк, вони будуть у безпеці і не згорять.

Про цю ситуацію висловився український фінансовий аналітик Олексій Козирєв.

Українці біля банкомату. Фото: скрін youtube
Українці біля банкомату. Фото: скрін youtube

За його словами, обсяг усіх коштів населення та фізосіб-підприємців, які перебувають у банках, за даними Фонду гарантування, становить "близько 1,2 трлн грн". При цьому банки тримають в ОВДП 726,45 млрд. грн. в еквіваленті.

Популярні новини зараз
Українців залишать в злиднях: готують жорсткі перевірки усім 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Крім того, експерт зазначив, що банки мають 361,22 млрд грн у депозитних сертифікатах Національного банку overnite (станом на 21 серпня). У депозитних сертифікатах, розміщених на тендерах (це тримісячні депозитні сертифікати) є ще 156,24 млрд грн.

Банкомат "Ощадбанка". Фото з відкритих джерел
Банкомат "Ощадбанка". Фото з відкритих джерел

"Таким чином, ОВДП та депозитні сертифікати вже перекривають кошти фізичних осіб, які перебувають на рахунках банків. Наголошую, це все кошти фізосіб - і термінові, і на поточних рахунках. … Запас у банківській системі коштів на те, щоб віддати депозити, є. Тому забирати гроші з банків через страх, що їх можуть не повернути, не потрібно", - розповів аналітик.

При цьому Козирєв зазначив, що "дуже великий обсяг надмірної ліквідності" в банках є проблемою для української економіки. Він підкреслив, що було б кращим, якби ці кошти використовувалися в реальному секторі, наприклад, через надання кредитів.

Однак, констатував аналітик, цього зараз чи взагалі не відбувається. Або відбувається, але "у дуже невеликих обсягах".

Нагадаємо, потрібно заплатити ще більше грошей: власників будинків та квартир попередили.

Раніше повідомлялося, "Отримуйте 10 грн без авансів та доплат": українці розкритикували нардепа Дмитра Гуріна за виправдання "бідних" парламентаріїв та їх привілеїв.

Також, не знатимете, куди подіти гроші: простий обряд із сіллю, який потрібно робити щомісяця.