Українцям варто готуватися до того, що кермувати автомобілем стане дорожче через зростання цін на паливо. Відповідним прогнозом поділився Національний банк України.

Регулятор прогнозує поступове, але неминуче подорожчання палива в Україні. Зростання цін має прискоритися наприкінці 2024 року – на початку 2025 року. У цей час очікується вичерпання запасів, сформованих за нижчими цінами. Також ефект дасть підвищення акцизів та ослаблення національної валюти.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

"Наразі темпи зростання цін на пальне сповільнюються завдяки ефекту бази порівняння, пов'язаного з тогорічними податковими змінами, та наявності запасів пального, сформованих до підвищення акцизів. Проте цей ефект буде тимчасовим", - повідомляє НБУ.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

За прогнозами регулятора, початкове зростання цін на пальне не стане катастрофою для гаманців, це буде приблизно 1-1,5 гривні/літр. Втім, до 2028 року підвищення акцизів продовжиться і цінник на АЗС може збільшитися на 8-9 гривень/літр. Втім, це без урахування інших факторів, таких як курс валют та світові ціни на нафту.

Раніше інформаційний портал "Знай" повідомляв, заправка автомобіля обійдеться дорожче: водіям показали, як змінилися ціни на автогаз.

Також наш портал інформував, не поспішайте на СТО: що робити, якщо в салоні авто смердить бензином та вихлопними газами, заощадите багато грошей.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, ви витрачатимете на АЗС пів зарплати: що потрібно робити водіям, щоб знизити витрату палива.