В Україні вже почалося "мляве" зростання цін на комунальні послуги, і це навіть всупереч тому, що на період військового стану діє мораторій на підвищення ЖКП. За словами фахівців, вже наступного року зростання цін буде ще більшим.

Про це стало відомо завдяки інформації з інфляційного звіту Нацбанку, який прогнозує підвищення цін на газ, опалення та гарячу воду у 2025 році.

Основними причинами є складна ситуація в енергетиці та дефіцит державного бюджету.

Квитанція за газ. Фото: my.ua
Квитанція за газ. Фото: my.ua

Так, голова "Нафтогазу" Олексій Чернишев повідомив, що ринкова ціна на газ становить близько 15 гривень за кубометр, тоді як нинішня ціна - 7,96 грн за кубометр.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Мобілізованим оголосили важливе нововведення Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Значне підвищення ціни на газ вдвічі може стати непосильним тягарем для багатьох сімей. Але це може статися тільки після 30 квітня 2025 року і за певних умов. Зокрема, якщо військовий стан закінчиться не пізніше 30 листопада 2024 року або буде скасовано Закон № 2479-IX про мораторій.

Гроші та платіжна квитанція
Гроші та платіжна квитанція

З липня українці вже відчули підвищення тарифів на електроенергію через нові платежі. Уряд підвищив фіксовану ціну з 2,64 до 4,32 грн за кіловат-годину. Згідно з ухвалою Кабміну, цей тариф діятиме до 30 квітня 2025 року включно.

Мораторій на підвищення тарифів не поширюється на електроенергію та рішення про зміну вартості приймає уряд. Національний банк України прогнозує, що 2025 року тарифи можуть бути наведені на економічно обґрунтовані рівні, що може призвести до подальшого підвищення тарифу на електроенергію вже після 30 квітня наступного року.

Квитанція "Нафтогазу", скріншот: Facebook
Квитанція "Нафтогазу", скріншот: Facebook

В Україні ціна на гарячу воду підлягає мораторію, тоді як тарифи на холодне водопостачання мораторію не підпадають. Крім того, у країні немає єдиного тарифу на холодну воду — ціни встановлює кожен водоканал окремо.

У малих населених пунктах ціни на холодну воду вже зросли або очікується на їх підвищення найближчим часом, у тому числі на 40% у деяких регіонах. Оскільки НКРЕКП неодноразово розглядала проекти підвищення тарифів на водопостачання у великих містах, високою є ймовірність, що у 2025 році тарифи можуть зрости і там.

Нагадаємо, від квитанцій стане погано? Українцям назвали умови, за яких зросте тариф на газ.

Раніше повідомлялося, українцям дадуть гроші на оплату "комуналки": хто може претендувати на допомогу.

Також, споживаєте менше – платіть більше: українцям виставили шалені рахунки за світло.