У 2024 році сума допомоги на поховання в Україні становить 4100 гривень. Цю суму затверджено постановою правління Пенсійного фонду від 26 грудня 2022 року і поки що не змінювалась.

Ця допомога виплачується у випадку смерті «застрахованої особи», тобто особи, за яку роботодавець сплачував соціальні внески. Для пенсіонерів ситуація інша: допомога на поховання виплачується особам, які організували поховання, і її розмір дорівнює двомісячній пенсії померлого.

Труна, похорон / фото: Pixabay
Труна, похорон / фото: Pixabay

Для військових пенсіонерів сума допомоги в разі їхньої смерті становить тримісячну пенсію, але не менше п’ятикратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2024 році ця сума складе 15 140 гривень.

Згідно з законодавством, допомога на поховання може бути надана у разі смерті застрахованої особи або членів її сім'ї, які перебували на її утриманні. До таких членів сім'ї відносяться:

  • дружина або чоловік;
  • діти, брати, сестри та онуки до 18 років або старші, якщо вони стали інвалідами до 18 років, а також здобувачі освіти до 23 років, якщо навчалися на денній формі;
  • батьки;
  • дідусі та бабусі.

Члени сім'ї, які вважаються утриманцями, це ті, хто:

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Похорони. Фото: Youtube
Похорони. Фото: Youtube

  • був на повному утриманні померлого;
  • отримував від померлого допомогу, яка була основним джерелом засобів до існування.

Не вважаються утриманцями ті члени сім'ї, які мали самостійні джерела доходу (зарплату, пенсію тощо).

Допомога на поховання надається застрахованій особі, члену її сім'ї або будь-яким іншим особам, які здійснили поховання.

Нагадаємо, на початку осені частина пенсіонерів отримає надбавки: кому пощастить

Раніше ми писали про те, що виплати людини після смерті в Україні можна забрати собі: кому таке дозволено

Крім того, Знай.ua повідомляв, недоотримана пенсія: як повернути те, що належить вашій родині