Українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати, навіть під час війни. Однак, бувають випадки, коли отримувач помирає, не встигнувши отримати свої кошти. Юристи з "Юридичного порадника для ВПО" роз’яснили, хто може отримати ці невиплачені суми.

Згідно з Цивільним кодексом України, виплати, такі як зарплата, пенсія, стипендія, аліменти та інші соціальні виплати, які належали померлому, але не були отримані, можуть перейти до членів сім'ї, або, за їх відсутності, стати частиною спадщини.

Дві ситуації з невиплаченими сумами:

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Передача членам сім'ї:

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще
  • Недоотримані пенсії виплачуються до кінця місяця смерті за запитом членів сім'ї протягом 6 місяців після відкриття спадщини.
  • Заробітна плата померлого виплачується роботодавцем його родині.
  • Суми субсидії, призначені померлому, але не виплачені, можуть бути отримані одним із членів домогосподарства за письмовим запитом протягом трьох місяців після смерті.

Включення до складу спадщини:

  • Якщо немає членів сім'ї, невиплачені кошти стають частиною спадщини.
  • Спадкоємці, які можуть бути ширшим колом осіб, ніж члени сім'ї, отримують ці суми лише через спадкування. Наприклад, якщо одинокий пенсіонер помер, його сестра може отримати виплати лише як спадкоємець.

Спадщина. Фото Pexels
Спадщина. Фото Pexels

Коли виплати вважаються неодержаними:

  • Якщо особа мала право на виплати, але померла до їх отримання, вони вважаються неодержаними. Якщо ж гроші були зараховані на рахунок до смерті, вони включаються в спадщину і можуть бути отримані після оформлення права на спадщину.

Допомога на поховання:

  • Особи, які організували похорон пенсіонера, мають право на допомогу в розмірі двох місячних пенсій, які він отримував.

Чи поширюється це на допомогу для ВПО:

  • Допомога на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) є державною соціальною допомогою. Нарахована, але не отримана за життя сума допомоги, повинна бути виплачена членам сім'ї померлого ВПО. Якщо це неможливо зробити в позасудовому порядку, рекомендується звертатися до суду.

Нагадаємо, які категорії українців можуть навіть не оновлювати дані до ТЦК

Раніше ми писали про те, що пенсіонери втратять 75% виплат: хто ризикує залишитись без грошей

Вам буде цікаво дізнатися українцям виплатять гроші на оренду житла — як скористатися фінансовою допомогою