З 1 січня 2025 року жителі Вишгорода зіштовхнуться із підвищенням тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. Це рішення спричинене необхідністю компенсувати збільшені витрати, з якими стикається Вишгородське ДКП «Водоканал».

Поточні тарифи, встановлені у серпні 2024 року, становлять 32,44 грн. за кубометр як для водопостачання, так і для водовідведення, що в сумі дає 64,88 грн.

Проте вже з початку 2025 року вартість послуг підвищиться. Нові тарифи будуть встановлені на рівні 38,27 грн з ПДВ за кубометр водопостачання та 34,73 грн з ПДВ за кубометр водовідведення. Таким чином, сукупна вартість становитиме близько 73 грн за кубометр води та водовідведення.

Нові тарифи на воду у Вишгороді / фото: Вишгородське МКП "Водоканал"
Нові тарифи на воду у Вишгороді / фото: Вишгородське МКП "Водоканал"

Чому підвищуються тарифи?

Популярні новини зараз
Дочка Олі Фреймут в Америці показала, що вона далеко не янгол: на відміну від мами любить роздягатися ТЦК забирають документи: як діяти В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Основна причина підвищення тарифів – велике зростання витрат, що впливають на роботу підприємства.

  1. Електроенергія: вартість електрики, яка необхідна для роботи насосних станцій та іншої інфраструктури, зросла на 34,8%. Якщо в поточному тарифі було закладено ціну 7,64 грн за кіловат-годину, то в новому – вже 10,31 грн.

  2. Охорона: Витрати охорону також зросли на 4,5%. У чинному тарифі закладено вартість охорони у розмірі 150 грн за годину роботи одного співробітника, а у 2025 році цей показник зросте до 156,20 грн.

  3. Паливо: ціни на бензин А-95 збільшилися на 13,6%, з 54,57 до 61,99 грн за літр. Це впливає на транспортні витрати підприємства.

  4. Водовідведення: за рахунок збільшення обсягів водовідведення зросли й витрати на скидання стічних вод, що вплинуло на загальну вартість послуг.

  5. Лабораторні дослідження: вартість проведення лабораторних досліджень води, необхідних контролю якості, збільшилася на 32,6%.

  6. Заробітна плата та податки: збільшення фонду оплати праці на 9,2%, зростання податків та витрати на ремонти також сприяють необхідності перегляду тарифів.

працівник заводу
працівник заводу

Що це означає для людей?

Підвищення тарифів – міра вимушена, але необхідна для того, щоб «Водоканал» міг продовжувати забезпечувати якісне водопостачання та водовідведення, а також модернізувати та підтримувати інфраструктуру міста.

Незважаючи на підвищення цін, ці кроки допоможуть зберегти стабільне функціонування системи водопостачання та забезпечити її розвиток у майбутньому.

Нагадаємо, заплатите кругленьку суму – і не лише за квиток: за що можуть оштрафувати пасажирів "Укрзалізниці"

Раніше ми писали про те, що можете взагалі не платити: цієї комунальної послуги можна позбутися

Крім того, Знай.ua повідомляв, як оформити субсидії онлайн: заявку можна подати без черг