Щороку в Україні проводиться індексація заробітних плат, яка покликана компенсувати зростання цін на товари та послуги. Вона проводиться лише тоді, коли індекс споживчих цін перевищує поріг 103%. Цього разу він був перевищений ще у червні, тож у серпні роботодавці зобов’язані підвищити оклади тим працівникам, які не отримували підвищення з грудня 2023 року.

Для таких працівників грудень 2023 року вважається «базовим» місяцем для розрахунку індексації.

Також підвищення отримає той, кому оклади вже збільшували у січні або лютому 2024 року. Якщо ж ваша зарплата вже підвищувалася в березні або пізніше – в серпні вам додаткової індексації не буде.

Зарплата. Фото: dengi.ua
Зарплата. Фото: dengi.ua
Зарплата. Фото: dengi.ua

Цього разу індексація становитиме 4,3%, що дорівнює максимуму 130,20 гривень. Якщо ваша зарплата не перевищує прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на серпень це 3028 гривень), то й сума індексації буде меншою.

Популярні новини зараз
В Україні зростуть ціни на інтернет: чого очікувати українцям і які цьому причини Українцям радять берегти серця та голови: магнітні бурі накриють у вересні "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Українці можуть платити за газ, світло, воду та тепло лише половину ціни: кому дадуть знижку
Показати ще

Для тих, кому оклад підвищували в січні, індексація буде трохи нижчою – на 3,8%, що дорівнює 115,06 гривень. Якщо ж останнє підвищення було в лютому, то ваша індексація складе 3,5% або 105,98 гривень.

Якщо ваш оклад підвищували після березня 2024 року, у серпні ви не отримаєте індексації. Це пов'язано з тим, що індексація проводиться лише для тих, чий базовий місяць не збігся з індексом споживчих цін у момент підвищення.

Тож, якщо ви працюєте в компанії, де останнє підвищення зарплати було нещодавно, індексація в серпні для вас не передбачена.

Нагадаємо, Підвищення податків обернеться провалом: 3 причини

Також, Українцям готують доплати до пенсії: на які бонуси можна розраховувати

Раніше ми розповідали: По 10800 грн кожному: хто може отримати гроші за новими правилами